Srbski predsednik Vučić je že ob oddaji zahteve ocenil, da je Kfor ne bo odobril. Foto: Reuters
Srbski predsednik Vučić je že ob oddaji zahteve ocenil, da je Kfor ne bo odobril. Foto: Reuters

Srbske oblasti so 16. decembra lani na mejnem prehodu Merdare mirovnim silam Kforja prvič po koncu vojne predale prošnjo za vrnitev od sto do tisoč pripadnikov srbskih varnostnih sil na Kosovo.

Prošnja po navedbah Beograda temelji na resoluciji 1244 Varnostnega sveta ZN-a iz leta 1999. Resolucija, s katero so Združeni narodi zahtevali konec vojne na Kosovu in umik vojske ter policije takratne Zvezne republike Jugoslavije, namreč predvideva, da se pod posebnimi pogoji del osebja tja lahko vrne "ob nadzoru mednarodne varnostne prisotnosti in omejeno na majhno dogovorjeno število".

"Vsi smo pričakovali negativen odgovor Kforja, kjer menijo, da vrnitev srbske vojske na ozemlje Kosova in Metohije ni potrebna," je dejal Vučić. "Sklicujejo se na resolucijo in poudarjajo svojo vlogo v njej, ne sklicujejo pa se na tisti del resolucije, ki predvideva in dovoljuje vrnitev naših sil," je dodal.

Barikade ob koncu decembra v mestu Rudare. Foto: Reuters
Barikade ob koncu decembra v mestu Rudare. Foto: Reuters

Razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, so že več mesecev zaostrene. Razlogi za to so načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij, načrtovane volitve za njihovo zamenjavo ter po aretaciji srbskega policista zaradi obtožb o terorizmu tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Cestne barikade, ki so jih na severu Kosova v znak protesta postavili tamkajšnji Srbi, so tik pred novim letom sicer odstranili, a so se napetosti le delno polegle, incidenti pa so se nadaljevali.

Incidenti se nadaljujejo

V petek sta bila v kraju Štrpce/Shtërpca na jugu države ranjena dva srbska mladeniča, stara 11 in 21 let, na katera je nekdanji kosovski vojak streljal iz vozečega avtomobila. Napadalca so aretirali.

Srbski mediji so nato poročali, da naj bi v soboto skupina etničnih Albancev napadla in pretepla mladega Srba, medtem ko so kosovski mediji poročali, da so v Srbiji s kamenjem napadli kosovski avtobus na poti v Nemčijo.

Protest Srbov na jugu Kosova

V nedeljo se je v Štrpcih na protestu zbralo več tisoč Srbov, ki so protestirali proti "nasilju nad Srbi" na Kosovu. Vodja Srbske liste, glavne stranke Srbov na Kosovu, Goran Rakić, je kosovskega premierja Albina Kurtija obtožil, da želi Srbe pregnati s Kosova.

Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008. Na območju poleg večinskih etničnih Albancev živi še približno 100.000 etničnih Srbov, med njimi polovica na severu Kosova.

Kfor zavrnil napotitev srbskih sil na Kosovo