Frontex letos zaznava upad nezakonitih vstopov v EU prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters
Frontex letos zaznava upad nezakonitih vstopov v EU prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters

Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) poroča tudi o upadu števila nezakonitih prečkanj meje v oktobru glede na september. Oktobra so zaznali 10.900 nezakonitih prestopov meje, 19 odstotkov manj kot septembra.

V zahodnem Sredozemlju je število prihodov prebežnikov na letni ravni upadlo za 37 odstotkov. Skupno je v prvih desetih mesecih letošnjega leta v tem delu Sredozemlja v Evropo nezakonito vstopilo 13.400 ljudi. Po tej poti v Evropo prihajajo prebežniki predvsem iz Alžirije, med vsemi je Alžircev okoli dve tretjini.

Sorodna novica Pri nasilnem vračanju prebežnikov iz Grčije v Turčijo naj bi sodeloval tudi Frontex

V osrednjem Sredozemlju se je v prvih desetih mesecih letos skupno število nezakonitih prehodov meje podvojilo na več kot 28.400. Med vstopajočimi prevladujejo Tunizijci, ki jih je okoli 40 odstotkov, ter državljani Bangladeša z okoli 20 odstotki.

V vzhodnem Sredozemlju je število nezakonitih prečkanj upadlo za skoraj tri četrtine, na 17.000. Večino nezakonitih prehodov so zaznali na kopenski meji. Na tej poti je največ Afganistancev, Sircev in Turkov.

Porast nezakonitih prehodov meje so zaznali na t. i. zahodnobalkanski poti. V prvih desetih mesecih letos se je število nezakonitih prečkanj meje podvojilo glede na lani - skupaj jih je bilo več kot 19.700. Med vstopajočimi je bila več kot polovica Sircev, četrtina pa Afganistancev. Oktobra so medtem potrdili slabih 3500 prečkanj, kar je za dobro tretjino več kot septembra.

Upad tudi v Sloveniji

Policija je letos do konca oktobra obravnavala 13.179 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 7,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, Afganistana in Maroka, ki predstavljajo dve tretjini vseh obravnavanih tujcev. Izrazit je upad števila obravnavanih državljanov Alžirije.

Na policiji ugotavljajo, da je število nezakonitih prehodov do avgusta naraščalo, v zadnjih dveh mesecih pa je s poslabšanjem vremenskih razmer in ukrepov za zmanjševanje učinkov epidemije covida-19 pričakovano sledil padec. Zmanjšalo se je tudi število prebežnikov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito.

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom do konca oktobra vrnili 9137 tujcev, 633 manj kot v enakem obdobju lani, od tega 9077 na meji s Hrvaško, prav tako skoraj 600 manj kot leto prej. Od tujih varnostnih organov so sprejeli 1320 ljudi, leto prej pa v tem času 558.

Največji porast števila prihodov zaznavajo na Kanarskih otokih. V prvih desetih mesecih letošnjega leta so na Kanarskih otokih popisali 11.400 prebežnikov, večina jih je iz podsaharske Afrike in je tja prispela od začetka avgusta, je še sporočil Frontex. V oktobru je na Kanarske otoke prispelo okoli 5300 prebežnikov, kar je desetkrat več kot oktobra lani.

Francoska policija izselila prebežnike iz taborišča pri Parizu

V Franciji so medtem iz improviziranega taborišča v predmestju Pariza izselili okoli 2000 tam živečih prebežnikov. Nekatere bodo premestili v namestitvene centre, druge pa izgnali.

V taborišču pri avtocestnem mostu v departmaju Seine-Saint-Denis so živeli pretežno moški iz Afganistana, Sudana, Etiopije in Somalije, nekaj je bilo družin z otroki.

Policija je izselila okoli 2000 živečih v taborišču. Foto: Reuters
Policija je izselila okoli 2000 živečih v taborišču. Foto: Reuters

Policija je zgodaj zjutraj okoli 2000 prebežnikov s 70 avtobusi premestila v skupno 26 namestitvenih centrov in telovadnic na širšem območju Pariza, poroča France 24.

"Takšna taborišča so nesprejemljiva," je na tiskovni konferenci povedal vodja pariške policije Didier Lallement. "Namen operacije je ljudem s pravico do bivanja zagotoviti zatočišče, tisti brez nje pa nimajo pravice ostati na ozemlju Francije," je dodal po poročanju France 24.

Organizacija France Terre Asile sicer ocenjuje, da je v taborišču v bližini Stade de Francea živelo okoli 2400 ljudi, taborišče pa se je širilo od avgusta.

"Začarani krog" izselitev

Okoli 30 organizacij, ki pomagajo prebežnikom, je ob premestitvi opozorilo, da gre zgolj za simbolno potezo policije v "neskončnem in destruktivnem krogu". Policija je v zadnjih letih izpraznila že več podobnih improviziranih taborišč, oblasti pa problematike ne rešujejo sistematsko, opozarjajo.

Prebežniki zaradi pogojev bivanja sodijo med ranljivejše skupine za okužbo z novim koronavirusom. Oktobra je organizacija Zdravniki brez meja (Médecins sans frontières) objavila izsledke testiranj več kot 800 prebežnikov v različnih namestitvah znotraj pokrajine Île-de-France (t. i. pariška regija). Okužbo so odkrili v desetih namestitvenih centrih, delež okuženih pa je znašal med 23 in 62 odstotki.