Matteo Salvini ne skriva, da si želi postati premier. Foto: EPA
Matteo Salvini ne skriva, da si želi postati premier. Foto: EPA

S preimenovanjem je stranka pokopala svoje separatistične korenine in tudi uradno postala vseitalijanska. Stranko je namreč leta 1982 pod imenom Severna Liga ustanovil Umberto Bossi, takrat pa je imela regionalni značaj. Od leta 2017 se je stranka predstavljala kot Liga.

Matteo Salvini, 46-letni nekdanji notranji minister, ki je vodenje stranke prevzel leta
2013, ko je bila tik pred propadom, je Ligo spremenil v stranko, ki v anketah trenutno uživa 30-odstotno podporo. Salvini se tudi intenzivno povezuje v mednarodna zavezništva s sorodnimi strankami. Najboljše odnose ima z avstrijskimi svobodnjaki in vodjo francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

Kaj bodo prinesle volitve v Emiliji-Romanji?
Salvini ne skriva, da je njegov cilj čim hitreje strmoglaviti sedanjo vlado Giuseppeja Conteja in prevzeti vodenje vlade. Pri tem bi lahko odločilno vlogo igrale regionalne volitve v tradicionalno levi Emiliji-Romanji, napovedane za 26. januar. Če bo njegova stranka zmagala v tej tradicionalno "rdeči" deželi, bodo Salvinijeve zahteve po predčasnih volitvah spomladi prihodnje leto pridobile precej teže.

Pred hotelom v Milanu, v katerem zaseda okoli 500 delegatov, so se zbrali protestniki iz gibanja Sardin, pred kratkim ustanovljenega nestrankarskega gibanja, ki nastopa proti desnemu populizmu.