Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takšen dogovor bi lahko vključeval baltske države, Poljsko in Finsko.

"Predvsem si prizadevamo za evropsko rešitev, saj je ta najbolj trajnostna in pravno korektna. Če je ne bomo dosegli, pa ne izključujemo možnosti iskanja regionalne rešitve, ki bi vključevala baltske države, Poljsko in morda Finsko," je dejal Landsbergis.

Pri tem je dodal, da namerava z omenjenimi državami pogovore opraviti prihodnji teden v Pragi ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja.

Čeprav so nekatere vzhodne članice EU-ja zaradi ruske invazije v Ukrajini Rusom prenehale izdajati turistične vizume, pa se lahko ruski državljani z vizumi, ki so jih izdale druge članice, prosto gibljejo znotraj 26 držav – poleg 22 članic EU-ja so to še Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica. Še dodatnih 19 držav zunaj območja sprejema tujce, ki potujejo s schengenskim vizumom.

"Želimo, da se pravila, če bodo dogovorjena, uporabljajo povsod enako. Z drugimi besedami, oseba, ki ji je bil zavrnjen vstop v Estoniji, ne bi dobila drugačnega odgovora v Latviji ali Litvi," je dejal Landsbergis in hkrati priznal, da bo skupno rešitev težko doseči že na regionalni ravni.

Evropska komisija je sicer že prejšnji teden priznala, da potekajo razprave o tem, ali je mogoče doseči usklajen pristop glede ruskih vizumov, vendar je nemški kancler Olaf Scholz izrazil pomisleke glede tovrstnih omejitev.