Evropska unija bi lahko ruskim turistom kmalu prepovedala vstop v države članice. Na fotografiji utrip na moskovskem Rdečem trgu. Foto: EPA
Evropska unija bi lahko ruskim turistom kmalu prepovedala vstop v države članice. Na fotografiji utrip na moskovskem Rdečem trgu. Foto: EPA

"Popolna ukinitev ruskih vizumov od vseh držav članic EU-ja bi lahko bila še ena zelo učinkovita sankcija," je izjavil češki zunanji minister Jan Lipavsky, ki bo ukrep predlagal na neformalnem srečanju zunanjih ministrov sedemindvajseterice 31. avgusta v Pragi.

"V času ruske agresije, ki jo Kremelj vztrajno stopnjuje, ne moremo govoriti o turizmu za ruske državljane," je dejal minister, čigar država je prenehala izdajati vizume ruskim državljanom že 25. februarja, dan po začetku napada na Ukrajino.

Lipavsky je pozval k usklajenemu pristopu na ravni EU-ja. Kot je dejal v četrtek po poročanju bruseljskega spletnega novičarskega portala Politico, je bila Češka prva članica EU-ja, ki je ustavila izdajanje vizumov za ruske državljane. "Našim partnerjem poskušamo pojasniti, da je pristop upravičen in učinkovit," je povedal.

Češki zunanji minister Jan Lipavsky. Foto: EPA
Češki zunanji minister Jan Lipavsky. Foto: EPA

Na začetku avgusta je turistične vizume Rusom prenehala izdajati Latvija, pred kratkim je to prenehala tudi Estonija. Državljani Rusije so lahko po prepovedi ruskega letalskega prometa v EU vstopili samo prek meje z Latvijo, Estonijo ali Finsko.

EU je do zdaj uvedel šest svežnjev sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključujejo ukrepe proti ruskemu energetskemu in finančnemu sektorju, pa tudi posameznikom, ki so blizu Kremlju, z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanj v EU.

"Signal ruski družbi"

"Kot vlada smo prepričani, da ustavitev izdajanja vizumov za običajne ruske državljane daje zelo jasen in neposreden signal ruski družbi (...) Državljani teh držav bi se morali zavedati, da ima takšna militantna politika posledice," je še dejal Lipavsky. Minister je tudi mnenja, da bi takšna prepoved lahko pomagala "zmanjšati vpliv ruske tajne službe v EU-ju", še navaja Politico.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na začetku tedna zahodne države pozval, naj ruskim državljanom prepovejo vstop in s tem še okrepijo pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozivu sta se pridružili tudi premierki Finske in Estonije. Menili sta, da ruskim turistom zaradi invazije v Ukrajini ne bi smeli dovoliti počitnic v Evropi.

Vse članice sicer niso naklonjene tej zamisli. Nemški kancler Olaf Scholz se ne strinja s predlogom, saj da gre za "Putinovo vojno". Po njegovem mnenju bi bile sankcije manj učinkovite, če bi bile "usmerjene proti vsem, vključno z nedolžnimi ljudmi".

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Slovenija predlog še preučuje

Predlog, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume, na zunanjem ministrstvu še preučujejo. Napovedujejo, da bo Slovenija "iskala rešitve skupaj z državami članicami EU-ja".

Na ministrstvu za zunanje zadeve poudarjajo, da Slovenija pri izdajanju vizumov ruskim državljanom izvaja vse omejitve, ki jih je sprejel EU. "V vizumskih postopkih Slovenija zahteva predložitev dokazil o tem, da bodo turisti dejansko pripotovali v Slovenijo," kar pomeni, na primer, da morajo prosilci ob zahtevi za izdajo vizuma predložiti tudi potrjeno letalsko vozovnico. Glede izdaje dovoljenj za prebivanje, predvsem tistih za zaposlitev ali delo in za študij, pa ni nobenih sprememb, saj to področje spada v nacionalno pristojnost, še poudarjajo na ministrstvu.

Predsednik vlade Robert Golob je ob obisku ljubljanske Drame v izjavi novinarjem dejal, da s predlogom ni uradno seznanjen. "Ko bomo seznanjeni in ko bo o tem potekala razprava na ustreznih forumih, bomo najprej šli v parlament in opravili razpravo na odboru za zunanjo politiko ter potem imeli svoje stališče," je še dodal.