Estonska premierka Kaja Kallas (levo) in finska premierka Sanna Marin na vrhu EU-ja o vojni v Ukrajini maja letos. Foto: EPA
Estonska premierka Kaja Kallas (levo) in finska premierka Sanna Marin na vrhu EU-ja o vojni v Ukrajini maja letos. Foto: EPA

Finska premierka Sanna Marin je v ponedeljek pozvala EU, naj razmisli o prepovedi izdaje turističnih vizumov za državljane Rusije. "Ni prav, da lahko Rusi v času, ko Rusija izvaja brutalno vojno v Evropi, živijo normalno življenje, potujejo po Evropi kot turisti. To ni prav," je dejala za finsko javno radiotelevizijo Yle.

Estonska premierka Kaja Kallas je nato v torek tvitnila, da je obisk Evrope privilegij in ne pravica. "Letalski promet iz Rusije je ustavljen. To pomeni, da medtem ko schengenske države Rusom izdajajo vizume, breme nosijo države, ki so sosede Rusije – Finska, Estonija in Latvija, ki so edine vstopne točke," je še zapisala Kallas.

Latvija je sicer kot prva država Unije v začetku avgusta zaradi invazije v Ukrajino prenehala izdajati turistične vizume za ruske državljane.

Ministri naj bi o predlogu govorili konec avgusta

Premierki Finske in Estonije sta ob tem države članice pozvali k skupni "evropski rešitvi". Evropska unija naj bi njun predlog preučila na neuradnem srečanju ministrov članic na Češkem konec avgusta, je poročal Deutsche Welle.

Sprva so poročali, da naj bi šlo za srečanje notranjih ministrov, vendar naj bi to vprašanje obravnavali zunanji ministri. To so za STA pojasnili tudi na slovenskem notranjem ministrstvu. Informacije o slovenskih stališčih glede tega vprašanja pa za zdaj še ni bilo mogoče dobiti.

Mejni prehod med Finsko in Rusijo pri kraju Salla. Državi si delita 1340 kilometrov meje. Foto: AP
Mejni prehod med Finsko in Rusijo pri kraju Salla. Državi si delita 1340 kilometrov meje. Foto: AP

Ruski državljani lahko v EU vstopijo samo še po cestah

Evropska unija je letalski promet iz Rusije prepovedala kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajino. Sledila je prekinitev železniškega prometa, zadnji potniški vlak je iz Sankt Peterburga v finsko prestolnico Helsinki pripeljal konec marca, navaja Euronews.

Ruski državljani lahko še zmeraj v EU vstopajo prek Finske in Estonije, s katerima ima Rusija kopensko mejo. Finska radiotelevizija YLE je prejšnji teden poročala, da so ruska podjetja začela ponujati avtobusne in avtomobilske prevoze iz Sankt Peterburga do 300 kilometrov oddaljenega letališča v Helsinkih in ter do letališča Lappeenrantiju. Ti letališči imata neposredne povezave z destinacijami v Evropi.

Sorodna novica Zelenski meni, da je celotno prebivalstvo Rusije odgovorno za dejanja Kremlja

Obiskovalci schengenskega območja se lahko prosto gibljejo znotraj 26 držav – poleg 22 članic Unije so to še Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Še dodatnih 19 držav zunaj območja sprejema tujce, ki potujejo s schengenskim vizumom.

Zelenski pozval k popolni prepovedi potovanj za Ruse

Do poziva po prepovedi za turistična potovanja ruskih državljanov v EU prihaja v času, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v intervjuju za časnik The Washington Post prav tako pozval k popolni prepovedi potovanj za Ruse. Meni, da bi takšne omejitve morale veljati za vse Ruse, tudi tiste, ki so zapustili državo in nasprotujejo vojni.

Rusija je medtem ostro kritizirala pozive k prepovedi vstopa ruskim državljanom. "Iracionalnost takšnega razmišljanja presega vse meje in lahko izzove le negativno reakcijo," je v torek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vsak poskus izolacije Rusov ali Rusije nima možnosti za uspeh," je dodal.