Izjava o okrepljenem sodelovanju. Foto: EPA
Izjava o okrepljenem sodelovanju. Foto: EPA

Italija je ob tem Sloveniji obljubila pomoč pri ključnih temah predsedovanja Uniji, kot sta širitev na Zahodni Balkan, začenši z Albanijo in Severno Makedonijo, ter iskanje novega evropskega dogovora o migracijah in azilu – pri čemer pa Rim še naprej računa na večjo solidarnost drugih članic.

Ministra sta v Rimu tudi podpisala skupno izjavo o okrepljenem sodelovanju na področjih gospodarstva, energetike, okolja in prostora, kmetijstva, infrastrukture, notranjih zadev, znanstvenega raziskovanja in visokega šolstva ter elektronskih komunikacij, navaja ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ).

Zaradi epidemioloških razmer, povezanih z epidemijo covida-19, je bilo sedmo ministrsko zasedanje izvedeno v prilagojeni obliki. Sodelujoči ministri in sekretarji so se pred zasedanjem udeležili posameznih dvostranskih srečanj resornih ministrstev, večinoma v videokonferenčni obliki, danes pa so poročali o vsebini.

Ministra sta presodila, da državi odlično sodelujeta na številnih področjih. Foto: EPA
Ministra sta presodila, da državi odlično sodelujeta na številnih področjih. Foto: EPA

Med temami sodelovanje v Jadranu, teran in migracije

Na področju okolja so obravnavali vprašanja celostnega upravljanja voda in sodelovanje v Jadranskem morju na področju zaščite in modre rasti. Naslovljena so bila tudi vprašanja skupne kmetijske in ribiške politike. Dogovorjeno je bilo sodelovanje med obema kmetijskima inšpekcijama, prav tako pa tudi nadaljevanje dejavnosti glede skupne čezmejne zaščite terana.

S področja notranjih zadev so si izmenjali ocene migracijskih tokov in stališča do pakta o migracijah in azilu. Poudarili so dobro sodelovanje med policijami in se dogovorili za nadaljevanje dela mešanih policijskih patrulj v obmejnem pasu.

Na področju znanosti so poudarili sodelovanje Slovenije in Italije na področju visokozmogljivega računalništva. Pristojni predstavniki so se dotaknili tudi vprašanja motenj radijskih frekvenc v obmejnem pasu. Pogovarjali pa so se tudi o čezmejnih železniških povezavah in povezljivosti med EU-jem in Zahodnim Balkanom, še navaja MZZ.

Logar izpostavil pričakovanja slovenske narodne skupnosti

Logar se je dotaknil tudi vprašanj slovenske narodne manjšine v Italiji in izpostavil postopke vračanja Narodnega doma slovenski narodni skupnosti in njena pričakovanja, da bi ob spremembah volilne zakonodaje v Italiji ohranili svoje zastopstvo v italijanskem parlamentu.

Logar na obisku v Rimu