Kako čez mejo v 2021? Avtorja: Maruša Kerec in Tina Šoln.

Sveže podatke o vstopu v nekatere države so v radijski oddaji Vroči mikrofon ponudili dopisniki RTV Slovenija. Janko Petrovec je razložil "pasti" italijanskega mejnega režima, Petra Kos Gnamuš je poročala o tem, kako lahko z najmanj težav vstopite v Avstrijo, dopisnik iz Beograda Boštjan Anžin pa je pod drobnogled vzel več balkanskih držav.

A pozor ‒ razmere in pravila se hitro spreminjajo, zato pred odhodom v tujino vedno preverite pravila na strani gov.si ali v iskalnik vpišite "prehajanje meje". Pa srečno!

Za prehod državne meje potrebujete potrdilo o pogoju PCT, ki ga pridobite na portalu zVem, za dostop do katerega je nujna digitalna identiteta – ki pa je večina Slovencev (še) nima. Foto: Pixabay
Za prehod državne meje potrebujete potrdilo o pogoju PCT, ki ga pridobite na portalu zVem, za dostop do katerega je nujna digitalna identiteta – ki pa je večina Slovencev (še) nima. Foto: Pixabay

ITALIJA

Če želite v Italijo turistično ali zaradi kakšnega drugega nenujnega razloga – ni problema. Oziroma, bolje rečeno: z malo potrpežljivosti in z minimalnim stroškom bo šlo že danes.

Kdor živi v obmejnem pasu, lahko trenutno gre čez mejo brez izvida testa na novi koronavirus – ampak za največ 24 ur in najdlje 60 kilometrov od svojega doma. Ajdovci se lahko torej zapeljejo skoraj do Vidma, Postojnčani do Gorice ali Tržiča, Koprčani pa recimo do tržaškega letališča. Vendar pozor: vsaj teoretično je treba pred potjo čez mejo izpolniti Evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov, ki ga je mogoče najti na spletu tudi v slovenščini.

Sorodna novica Digitalno covidno potrdilo potrjeno, v veljavi od 1. julija

Ta spletni obrazec morajo pred potjo izpolniti tudi vsi drugi, ki se odpravljajo v Italijo – se pravi tisti, ki živijo dlje od meje, ki želijo globlje v Italijo ali za dalj časa. Vsi ti potrebujejo tudi negativen izvid hitrega ali PCR-testa, opravljenega v zadnjih 48 urah. Preden se testirate, zaprosite, naj vam potrdilo izdajo v angleščini, pa bo vse v redu. V resnici je zelo malo verjetno, da bi na meji kdo preverjal, ali imate potrdilo s seboj; zato pa ga lahko zahteva kateri koli policist v državi, svetuje Janko Petrovec.

Pa še nekaj: če se odpravljate na otok Sardinijo, pričakujte, da bodo tudi v pristanišču ali na letališču zahtevali od vas svež negativni izvid testa. Tako da – če ste recimo doma iz Ljubljane in se boste vkrcali na trajekt v Civitavecchii, potem vključite osem ur poti in uro čakanja v pristanišču v tistih "največ 48 ur prej" za testiranje. Hitre teste sicer po Italiji izvajajo tako rekoč v vsaki drugi lekarni, tako da lahko naredite novega tudi po poti, če bi bilo treba.

Potrdila o cepljenju in prebolelosti za zdaj še niso dovolj za vstop v Italijo, ampak to se lahko kmalu spremeni.

AVSTRIJA

Za vstop v Avstrijo so se morali slovenski turisti predhodno registrirati na spletu, zdaj pa to ni več potrebno. Na meji pa je treba pokazati potrdilo o cepljenju, testiranju na covid-19 ali prebolelosti. Pri potrdilu o cepljenju je pomembno, da je v nemškem ali angleškem jeziku, potniki lahko pokažejo tudi cepilno knjižico.

Sorodna novica Šter: Svoboda potovanj še vedno temelji na dvostranskih dogovorih držav

Negativni izvid PCR-testa velja 72 ur, izvid hitrega antigenskega testa pa 48 ur. A dokazilo o PCT-ju je nujno tudi ob vstopu v lokale, gostilne, hotele. Če torej turist v Avstriji biva več dni, mora dokazila o testiranju obnavljati na vsakih 72 oziroma 48 ur, kar je za mnoge zelo zamudno.
Avstrijci so sicer s začetkom poletne turistične sezone omogočili brezplačno testiranje tudi za turiste, to lahko storijo na testnih ulicah ali lekarnah. Ob tem pa je treba povedati, da natakarji ob vstopu v gostilne dosledno preverjajo potrdila o PCT-ju, kjer pa se je nato treba prek QR-kode na cenikih tudi registrirati.

BALKANSKE DRŽAVE

Medtem ko državljani večine držav Zahodnega Balkana medsebojne meje prestopajo brez posebnih pogojev, lahko državljani članic Evropske unije v Bosno in Hercegovino brez karantene še vedno vstopijo le z negativnim PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur. To je tudi edina pot na Kosovo, le da je tam test lahko star 72 ur. Medtem pa v Srbijo brez karantene lahko vstopijo tudi vsi cepljeni v Srbiji ali Sloveniji – glede odmerkov in časa, ki mora miniti po tem, je ureditev podobna slovenski.

Pandemija je prečkanje državnih mej močno zapletla. Foto: Pixabay
Pandemija je prečkanje državnih mej močno zapletla. Foto: Pixabay

Če se boste peljali naprej v Severno Makedonijo, vas na meji, razen morebitne gneče, ne bodo pričakale omejitve, enako velja, če greste naprej v Albanijo.

Če pa je cilj Grčija, je treba za vstop vsaj dan prej izpolniti poseben obrazec, ki ga v več tujih jezikih – ne pa tudi v slovenščini ‒ najdete na vladni turistični spletni strani. V vsakem primeru vas na meji lahko čaka še hitri test, sicer pa v državo lahko vstopajo tisti z ne več kot 72 ur starim PCR-testom, potrdilom o cepljenju, o preboleli bolezni ali o pozitivnem testu, ki ni starejši od devet mesecev, kot dokazilo velja tudi antigenski test.

Enaka dokazila veljajo tudi v Bolgariji in Črni gori, kamor lahko pridete še s serološkim testom na protitelesa, saj Slovenije še niso uvrstili na listo držav, iz katerih dokazila niso potrebna. V Romuniji se 14-dnevni karanteni, ki jo lahko z negativnim testom skrajšate na 10 dni, izognete v celoti cepljeni, če je medtem minilo vsaj 10 dni, ali z ne več kot 72 ur starim negativnim izvidom testa. Med dokazila štejejo tudi hitri antigenski test.

Povsod so tudi različne izjeme, denimo za otroke do različne starosti, družinske člane, za druge posebne skupine, pa tudi za tranzit.

O vstopu na Hrvaško smo že veliko govorili. V državo lahko Slovenci vstopimo z negativnim hitrim ali PCR-testom (priznavajo tudi tiste, opravljene v balkanskih državah), z dokazilom o prebolelosti ali 22 dni po cepljenju s prvim odmerkom katerega koli cepiva. Tranzit poteka brez težav. Pred vstopom pa je priporočljivo izpolniti obrazec Enter Croatia.

MADŽARSKA

Kdo lahko vstopi na Madžarsko? Slovenski državljani, ki lahko vstopijo na Madžarsko brez PCR- ali hitrega testa in brez vloge so tisti, ki so bili cepljeni in predložijo potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen. Od 1. maja 2021 namreč velja dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. To pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, prizna enake pravne učinke, kot bi bila izdana v drugi državi, skladno z notranje pravno ureditvijo posamezne države. Test v tem primeru ni potreben.

Vstopijo lahko tudi osebe, ki lahko predložijo verodostojna dokazila, da so v zadnjih šestih mesecih prebolele covid-19, predstavniki uradnih delegacij in imetniki diplomatskih potnih listov. Poslovni potniki lahko vstopijo na Madžarsko s potrdilom oziroma vabilom madžarskega poslovnega partnerja, dnevni delovni migranti pa pod pogojem, da državo nato zapustijo v največ 24-ih urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje.

Za slovenske državljane, ki niso bili cepljeni ali ki niso preboleli covida-19 v zadnjih šestih mesecih vstop na Madžarsko praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve s strani madžarske policije.