Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, se v splošnem politična tehtnica nagiba levo od sredine, kar pa ne velja za glavno mesto Rim in obmejni Trst.

V Rimu ima po zadnjih raziskavah javnega mnenja v prvem krogu največ možnosti kandidat desnice Enrico Michetti. Sledijo mu trije kandidati centra in leve sredine, ki računajo vsak na svojo vsaj petino volilnega telesa.

Tehtnica se nagiba v desno tudi v Trstu, kjer Roberto Di Piazza kandidira za že četrti županski mandat, kandidat leve sredine Francesco Russo pa uživa podporo dobre tretjine volivcev.

V Torinu vlada izenačenje med dvema poloma, medtem ko v preostalih treh deželnih prestolnicah, v Milanu, Bologni in Neaplju, kaže na gladko zmago leve sredine.

Pri javnomnenjski podpori se premika tudi na državni ravni. V prednosti je edina opozicijska stranka, skrajno desna Bratje Italije, ki ji sledi petina elektorata. Med štirimi velikimi je zadnje Gibanje petih zvezd s 17-odsotno podporo, vmes pa sta levosredinska Demokratska stranka in desničarska Liga izenačeni pri 19,5 odstotka.

Očiten je zlasti upad podpore Ligi, za kar Petrovec navaja vsaj tri razloge. Prvi razlog je, da se del volivcev ne strinja s sodelovanjem v Draghijevi vladi, drugi je, da prihaja do vse večjih razhajanj med nacionalističnim vodjo Salvinijem in avtonomisti s severa, tretji razlog pa je, da je stranko v teh dneh prizadela aretacija njenega spindoktorja Luce Morisija, ki je osumljen razpečevanja mamil.

Volišča ostajajo odprta do 15. ure v ponedeljek. Drugi krog bo, če noben županski kandidat ne bo dobil absolutne večine, potekal čez dva tedna.

Volitve v Italiji bodo prinesle nove župane Rima, Trsta in Milana