Foto: EPA
Foto: EPA

Pogoj PCT morajo trenutno spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je tudi v meddeželnem javnem prometu. Shod je že četrtič v tem mesecu organiziralo združenje NO green pass Trieste, ki povezuje različna gibanja in društva.

Z vsako izvedbo je shod proti pogoju PCT številčnejši in včeraj se je v mestu zbralo že več kot deset tisoč ljudi. Organizatorji poudarjajo, da ne želijo razdvajati, saj po njihovih besedah pravico do izbire in svobode dela zahtevajo tako cepljeni kot necepljeni.

Protestniki v pogoju PCT ne prepoznavajo strokovnih ukrepov, pač pa v tem vidijo željo po nadzoru državljanov in vsiljevanju cepljenja. Najbolj glasni so bili pristaniški delavci, ki so, kot pravijo, brez ustrezne zaščite delali vso pandemijo.

"Zdaj nam ne bodo dovolili delati, če ne bomo imeli zelenega potrdila, cepljenja? Saj niste resni. Ali naj nam ponudijo brezplačno testiranje ali pa bomo zaprli pristanišče," je dejal eden od pristaniških delavcev.

Zelo kritični so bili protestniki tudi do medijev, ki po njihovem prepričanju širijo laži v korist države. Shod se vselej ustavi tudi pred sedežem deželne radiotelevizije RAI, kjer so novinarji deležni težkih obtožb.

V Trstu so pred vrati lokalne volitve in eden izmed desetih županskih kandidatov prihaja tudi iz vrst nasprotnikov pogoja PCT. Shodu sta se pred časom že pridružila tudi kandidata skrajne desnice ter gibanja za svobodno tržaško ozemlje. Dejstvo pa je, da je 15. oktober, ko bo vladni ukrep začel veljati za vse zaposlene, vse bliže.

Proti pogoju PCT v Trstu protestiralo 10.000 ljudi

Britanski minister necepljeno osebje v domovih za ostale pozval k odpovedi

Britanski delavci v domovih za ostarele, ki se niso pripravljeni cepiti proti covidu-19, bi morali po besedah britanskega ministra za zdravje Sajida Javida dati odpoved in si poiskati drugo službo.

Javid ni ugodil pozivom izvajalcev zdravstvenih storitev, ki so zahtevali, naj odpravi zakonsko zahtevo po obveznem cepljenju zdravstvenega osebja v Angliji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Minister za zdravje je za BBC dejal, da osebje v tem sektorju ne bi smelo delati, če se niso pripravljeni cepiti. "Če želite delati v domu za ostarele, delate z nekaterimi najbolj ranljivimi ljudmi v naši državi in če se niste pripravljeni cepiti, zapustite sektor in si poiščite drugo službo," je bil neomajen minister.

Izvajalci opozarjajo na pomanjkanje kadra

Izvajalci zdravstvenih storitev medtem opozarjajo, da nekateri domovi svojega dela v primeru odhoda osebja ne bodo zmožni opravljati. Predsednica Nacionalnega združenja za oskrbo Nadra Ahmed je vlado pozvala, naj rok za cepljenje z obema odmerkoma cepiva podaljša do 11. novembra.

Nadra Ahmed je opozorila, da bo zmanjšanje števila oskrbovancev v domovih za ostarele v državi zaradi pomanjkanja osebja negativno vplivalo tudi na britanski nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Prav tako je izpostavila, da so zaposleni v domovih za ostarele v preteklem letu že premagali velik odpor do cepljenja. Novembra lani se je bilo namreč pripravljenih cepiti zgolj 40 odstotkov osebja, zdaj pa jih je cepljenih že 86 odstotkov. "Nismo nasprotniki cepljenja. Potrebujemo le nekaj več časa, da ljudi pripeljemo tja, kjer bi morali biti," je dejala Ahmed.