Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z britanskega ministrstva so dodali, da so bili nekateri, ki so bili v stiku z ruskimi obveščevalci, "vključeni v načrte za napad na Ukrajino". Kot poroča Deutsche Welle, britansko ministrstvo ob tem ni predložilo dokazov, ki bi potrjevali navedbe, rekoč, da ni v navadi, da bi se javno razkrivali tajni podatki.

London je v izjavi navedel štiri ukrajinske politike, ki naj bi bili v stiku s Kremljem, med njimi tudi nekdanji minister Mikola Azarov in Sergij Arbuzov, nekdanji vodja urada predsednika države Andrij Klujev ter nekdanji namestnik sekretarja ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Vladimir Sivkovič.

Murajev: Ukrajina potrebuje nove politike

V današnjem odzivu je Jevgenij Murajev dejal, da Ukrajina potrebuje novo vodstvo. "Ukrajinski narod potrebuje pravno državo, mir, zdravo in pragmatično gospodarsko ter socialno politiko in nove politične voditelje," je zapisal na Facebooku. Murajev je proruski politik, ki je nasprotoval ukrajinski integraciji z Zahodom. Po podatkih nekaterih javnomnenjskih anket pa naj bi bil na sedmem mestu med predsedniškimi kandidati s 6,3-odstotno podporo. Predsedniške volitve v Ukrajini bodo leta 2024.

Sorodna novica ZDA v Kijev kljub opozorilom Rusije poslale 90 ton vojaške opreme

Mandat v ukrajinskem parlamentu je izgubil leta 2019, ko njegova stranka ni presegla petodstotnega praga. Je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani, saj da predvaja prorusko propagando.

Očitke Londona, da je zgolj nastavljena figura, je že zavrnil za britanski časopis Observer. Na Facebooku pa je pozval h končanju delitve Ukrajine na prozahodno in prorusko. "Ukrajina potrebuje nove politike, katerih politika bo slonela izključno na nacionalnih interesih Ukrajine in ukrajinskega naroda."

Zapleti med Londonom in Moskvo

Zaostritev razmer med Londonom in Moskvo

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je na Twitterju zapisala: "Ne bomo dovolili, da Kremelj v Ukrajini nastavi prorusko oblast". In še, da se Kremelj zaveda, da bi bil napad na Ukrajino "velika strateška napaka in da bodo Združeno kraljestvo in njegovi partnerji proti Rusiji uvedli ostre ukrepe".

Namestnik britanskega premierja Dominic Raab je v odzivu dejal, da čakajo Rusijo ostre gospodarske sankcijen v primeru napada na Ukrajino ali postavitve "marionetnega režima". Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dodal, da je treba navedbe jemati resno.

ZDA podpirajo demokratično izvoljene partnerje v Ukrajini

V Washingtonu je tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Emily Horne v odzivu na domnevno rusko zaroto dejala, da je to "zelo skrb vzbujajoče". "Ukrajinski narod ima suvereno pravico, da odloča o lastni prihodnosti," je dejala in dodala, da ZDA podpirajo demokratično izvoljene partnerje v Ukrajini.

Moskva navedbe zanika

Moskva je trditve Londona zavrnila kot dezinformacije in pozvala London, naj "neha širiti neumnosti". Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so dezinformacije, ki jih širi britanska vlada, še en znak, da so "članice Nata pod vodstvom anglosaški narodov tiste, ki stopnjujejo napetosti okoli Ukrajine".

Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini zahtevalo evakuacijo nebistvenega osebja

Kot je poročal CNN, se je ameriški predsednik Joe Biden v soboto glede razmer v Ukrajini znova sešel s svetom za nacionalno varnost. "Predsednik Biden je znova potrdil, da bodo ZDA, če bi Rusija napadla Ukrajino, uvedle takojšnje in hude sankcije, in sicer skupaj z zaveznicami in partnerji," so sporočili iz Bele hiše. Ameriški zunanji minister Anthony Blinken je v pogovoru za CNN opozoril, da bo Washington odločno ukrepal proti Moskvi, če bo ta nadaljevala stopnjevanje agresije. Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je, kot je še poročal CNN, zahtevalo evakuacijo nebistvenega osebja zaradi vse večje ruske agresije v tej državi.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht in vodja nemške mornarice Kay-Achim Schönbach. Foto: EPA
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht in vodja nemške mornarice Kay-Achim Schönbach. Foto: EPA

Zaradi spornih izjav o Ukrajini odstopil poveljnik nemške mornarice

Medtem je viceadmiral nemške mornarice Kay-Achim Schönbach odstopil z mesta poveljnika nemške mornarice zaradi izjave, da je Ukrajina izgubila Krimski polotok in da si ruski predsednik Vladimir Putin verjetno zasluži spoštovanje.

Schönbach je podal izjavo med obiskom v Indiji, kjer je govoril na inštitutu za obrambne študije in analizo Monahar Parrikar. "Česar si resnično želi, je spoštovanje (...) in, moj bog, dati nekomu spoštovanje je nizka cena, morda to celo niti ni (...). Lažje mu je dati spoštovanje, ki ga želi in si ga verjetno tudi zasluži," ob tem pa je Rusijo označil za staro in pomembno državo.

Dejal je še, da je treba opozarjati na morebitno posredovanje Rusije v Ukrajini, a da je "Krimski polotok izgubljen: nikoli ga ne bodo dobili nazaj, in to je dejstvo."

Ukrajina je zaradi spornih izjav na pogovore poklicala nemško veleposlanico, Schönbach se je opravičil, češ da gre za njegovo osebno in ne nemško stališče, a je pozno sinoči priznal, da je bila napaka neopravičljiva, in ponudil odstop. V Ukrajini so kljub temu ogorčeni; samo odstop ni dovolj, menijo, nemška stališča so nesprejemljiva in zahtevajo, da Zahod odločno pokaže enotnost proti Rusiji, je poročala dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Odstopil poveljnik nemške mornarice

Papež zaskrbljen zaradi napetosti v Ukrajini

Papež Frančišek je zaradi napetih odnosov med Rusijo in Zahodom zaradi Ukrajine izrazil zaskrbljenost za mir v tej državi in varnost v Evropi, sredo pa predlagal kot dan molitve za mir. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljam naraščajoče napetosti, ki grozijo, da bodo zadale nov udarec miru v Ukrajini in ogrozile varnost na evropski celini, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice," je dejal po današnji molitvi Angelovega čaščenja na Trgu sv. Petra v Rimu.

London obtožuje Rusijo, da želi v Kijevu proruskega predsednika
London: Rusija želi marioneto na čelu Ukrajine