Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko med srečanjem v Sočiju, ki ga je delno prenašala tudi ruska televizija. Voditelja sta poudarila, da njuni državi tesno sodelujeta. Ruski predsednik je napovedal, da bo njegova država sosedi dostavila dodatne zaloge ruskega cepiva proti covidu-19.
Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko med srečanjem v Sočiju, ki ga je delno prenašala tudi ruska televizija. Voditelja sta poudarila, da njuni državi tesno sodelujeta. Ruski predsednik je napovedal, da bo njegova država sosedi dostavila dodatne zaloge ruskega cepiva proti covidu-19. "Moči moramo združiti tudi z našimi evropskimi kolegi," je še dejal Putin glede boja proti pandemiji covida-19. Foto: Reuters

Rusija je namreč Belorusiji septembra lani posodila 1,5 milijarde ameriških dolarjev v znak podpore Lukašenku, proti kateremu so potekali množični protesti, saj so mu protestniki očitali, da je ukradel predsedniške volitve 9. avgusta.

Lukašenko: Denar ni bil nepremišljeno zapravljen.
"Zelo sem hvaležen za finančno pomoč, ki ste jo zagotovili Belorusiji. Povedati vam moram, da denar ni bil nepremišljeno zapravljen,"
je Lukašenko med drugim dejal Putinu. Ruski časopis Kommersant pa je poročal, da je Lukašenko prosil Putina za dodatne tri milijarde dolarjev posojila, kar pa je Lukašenko zanikal. Voditelja vsaj pred televizijskimi kamerami o protestih v Belorusiji nista govorila.

Voditelja sta si po srečanju privoščila tudi skupno smučanje. Foto: Reuters
Voditelja sta si po srečanju privoščila tudi skupno smučanje. Foto: Reuters

Tihanovska: Opozicija za zdaj izgubila boj na ulici
Lukašenku je za zdaj z veliko silo uspelo zatreti proteste, kar je priznala tudi vodja opozicije Svetlana Tihanovska, ki je v izjavi za švicarski časopis Le Temps dejala, da "je opozicija za zdaj izgubila ulice, ker se ni mogla zoperstaviti veliki sili varnostnih organov".

Gomel: Dolge zaporne kazni za tri protestnike
V ponedeljek je sodišče v Gomelu 17-letnega Mikito Zalatoruja in še dva odrasla moška obsodilo na dolgoletne zaporne kazni, ker so med protivladnimi protesti lani metali molotovke. Sodišče je odločilo, da so krivi izdelovanja vnetljivih predmetov, ki so jih metali v vojake. Moška, stara 26 in 29 let, sta bila obsojena na sedem in osem let zapora, 17-letnik pa bo moral preživeti šest let v kaznovalni koloniji. Krivdo je delno priznal le 26-letnik.

Lukašenko: Premagali smo vmešavanje tujih sil
Protivladni protesti se sicer umirjajo. Lukašenko je pred kratkim sporočil, da je Belorusiji končno uspelo premagati vmešavanje tujih sil.