Turistka v Berlinu. Foto: EPA
Turistka v Berlinu. Foto: EPA

Maas je opozorilo izrekel po tem, ko je sosednja Avstrija napovedala, da bo odprla svoje meje za nemške in češke turiste.

"Evropska tekma, kdo bo prvi omogočil turistična potovanja, bo vodila v nesprejemljiva tveganja," je dejal Maas za časopis Bild am Sonntag. "Videli smo, kaj lahko povzroči okužba v priljubljeni počitniški destinaciji za matično državo," je spomnil minister na incident v avstrijskem smučarskem letovišču Ischgl, kjer se je v zgodnjih mesecih epidemije z novim koronavirusom okužilo na stotine turistov.

Evropa potrebuje enotna merila, kako se vrniti k svobodnim potovanjem kar se da hitro, a tudi tako odgovorno, kot je potrebno, je dodal minister.

Nemške plaže samevajo. Foto: EPA
Nemške plaže samevajo. Foto: EPA

Maas je svarila izrekel po naznanilu avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, da bo njegova država začela postopoma odpirati mejo za potnike iz Češke in Nemčije. Avstrija je ta teden tudi tri dni pred rokom sprostila karanteno in znova odprla tri večja smučišča v državi.

"Ne smemo pustiti, da bi bili trdno prisluženi uspehi zadnjih tednov izničeni," je dejal Maas. "Sicer bomo morali omejitve potovanj podaljšati še za dlje."

Poletne počitnice – mogoče

Medtem nemška zvezna ministrica za kmetijstvo Julia Klöckner promovira poletne počitnice na nemškem podeželju. "Imamo mnogo manjših počitniških apartmajev, ki vam omogočajo prijeten oddih na deželi z veliko prostora zase," je povedala za medijsko skupino Funke. "Za socialno oddaljevanje so primerni tudi številni podeželski penzioni s prostornimi vrtovi in obdajajočo naravo."

Klöcknerjeva je še dejala, da bi takšni kraji lahko bili primerni za poletni oddih, pod pogojem, da se dopustniki in ponudniki nastanitev strogo držijo pravil medosebne razdalje in higiene. Je pa poudarila, da je treba počitnice načrtovati pazljivo. Težko si tudi predstavlja, da bi se letos lahko dopustovalo v večjih hotelih, kjer se na stotine gostov srečuje v jedilnici za zajtrk.

Ena od bolj priljubljenih turističnih destinacij na Bavarskem – grad Neuschwanstein. Foto: EPA
Ena od bolj priljubljenih turističnih destinacij na Bavarskem – grad Neuschwanstein. Foto: EPA

Turistična industrija na robu bankrota

Nemška turistična zveza (DRV) pa ob tem opozarja, da so številna od njihovih partnerskih podjetij na robu bankrota, saj je pandemija novega koronavirusa popolnoma omrtvila turistično industrijo.

Okoli 60 odstotkom turističnih agencij in organizatorjev potovanj grozi bankrot, ena petina je že morala odpuščati osebje, 80 odstotkov pa jih je zaprosilo za državno pomoč, navaja Bild am Sonntag.

"Če ne prejmemo kmalu konkretne podpore zvezne vlade, bo potovalna industrija, kot jo poznamo, v kateri prevladujejo majhna in srednje velika podjetja in agencije, zelo kmalu nehala obstajati," je za časopis povedal direktor DRV-ja Norbert Fiebig. Že zdaj so izgubili več kot 4,8 milijarde evrov dobička, državna pomoč pa ne bo dovolj, pravi.