Siciljance skrbi, da bodo letos njihove plaže samevale. Foto: Reuters
Siciljance skrbi, da bodo letos njihove plaže samevale. Foto: Reuters

Po poročanju britanskega časopisa The Times se jug Italije, ki ga izbruh novega koronavirusa ni tako hudo prizadel kot severni del države, že pripravlja na turistično sezono. Turizem je namreč ključna tamkajšnja gospodarska panoga, samo na ravni celotne države predstavlja 13 odstotkov bruto domačega proizvoda, na jugu pa še občutno več.

Na Siciliji so se projekta privabitve tujih turistov lotili zelo velikopotezno. Po poročanju časopisa so pripravili posebne vavčerje, s katerimi lahko turisti uveljavljajo povrnitev polovice cene letalske vozovnice, če se odločijo dopust preživeti na omenjenem otoku.

Poleg tega pa jim bodo domačini povrnili znesek za eno od treh prenočitev, brezplačno bo mogoče obiskati tamkajšnje muzeje in arheološka najdišča itd., je sklenila tamkajšnja regionalna vlada in za to namenila 50 milijonov evrov.

V Italiji so zaradi popolne ustavitve javnega življenja zgolj v marcu in aprilu ostali brez okoli milijarde evrov prihodkov od turizma, kar bodo skušali zdaj popraviti s hitrimi finančnimi injekcijami in podobnimi akcijami, kot so si jo zamislili na Siciliji.

Omejitve gibanja in druge ukrepe naj bi v Italiji začeli predvidoma rahljati po prvomajskih praznikih, a se že zdaj zavedajo, da najbrž hudega navala turistov prve tedne ne bo.