Foto: EPA
Foto: EPA

Francija je pred tem odpoklicala svoja veleposlanika v Washingtonu in Canberri.

Le Drian je v pogovoru za televizijo France 2 Avstraliji poleg laganja očital tudi dvoličnost, hudo kršitev zaupanja in nespoštovanje. Zaradi tega v odnosih med sicer zavezniškimi državami prihaja do "resne krize".

"To, da smo prvič v zgodovini odnosov med ZDA in Francijo svojega veleposlanika poklicali domov na posvetovanja, je resno politično dejanje, ki odraža razsežnost krize med našima državama," je poudaril minister. Za vrnitev veleposlanikov iz Washingtona in Canberre so se v Parizu po njegovih besedah odločili zato, da "znova ocenijo položaj".

Potrebe po odpoklicu francoskega veleposlanika iz Združenega kraljestva Le Drian medtem ne vidi. Londonu je očital "nenehen oportunizem", a ob tem izrazil mnenje, da "Britanija v tej celotni zadevi malo spominja na peto kolo".

Je pa zaradi izgube posla z Avstralijo Francija preklicala srečanje obrambnih ministrov Francije in Združenega kraljestva, ki naj bi se zgodil ta teden.

Francija ostala brez večdesetmilijardnega posla

Voditelji ZDA, Združenega kraljestva in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v indo-tihomorski regiji, ki so ga poimenovali Aukus (akronim iz imena treh partneric). Države si bodo v okviru zavezništva delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti in podvodnih obrambnih zmogljivosti.

Sem spada tudi pomoč Avstraliji, da se oboroži s podmornicami na jedrski pogon. Avstralija bo tako od ZDA naročila osem takšnih podmornic.

Canberra je zato odpovedala dogovor s Parizom o dobavi 12 konvencionalnih podmornic, zaradi česar je Francija ostala brez posla, vrednega več deset milijard dolarjev.

Mediji sicer navajajo precej različne vrednosti posla. STA omenja 65 milijard dolarjev, Deutsche Welle 66 milijard, Al Džazira 59 milijard, Reuters 40 milijard, BBC pa zgolj 37 milijard.

Britanska podmornica na jedrski pogon v južnokorejskem pristanišču Busan. Foto: EPA
Britanska podmornica na jedrski pogon v južnokorejskem pristanišču Busan. Foto: EPA

Francoski veleposlanik: To je velika napaka

Pariz ob tem trdi, da s celotno zadevo ni bil seznanjen. Francoski veleposlanik v Avstraliji Jean-Pierre Thebault je dejal, da je za novico o preklicu posla izvedel iz avstralskih medijev. "To je bila velika napaka, zelo, zelo slabo ravnanje s partnerstvom," je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle pred potjo v Francijo dejal Thebault.

"Rad bi šel v časovni stroj in se znašel v položaju, ko ne bi bili v tako neverjetni, nerodni, neprimerni, neavstralski situaciji," je dodal.

Avstralija: Francija je vedela za naše pomisleke

Avstralski premier Scott Morrison se z navedbami Pariza ne strinja in trdi, da je francoska vlada vedela za pomisleke Canberre glede francoskih podmornic, še preden so ta teden od nakupa odstopili. Kot je dejal, so tako on sam kot njegovi ministri to vprašanje načeli že "pred nekaj meseci".

"Menim, da so vedeli za velike in resne pomisleke glede tega, da francoske podmornice ne bodo zadostile našim strateškim interesom. In mi smo dali zelo jasno vedeti, da bo naša odločitev temeljila na strateškem nacionalnem interesu," je dejal Morrison na novinarski konferenci v Sydneyju.

Kot je še dejal, razume "razočaranje" francoske vlade, a ne obžaluje odločitve, da postavi "nacionalni interes Avstralije na prvo mesto".

Tudi avstralski obrambni minister Peter Dutton je v pogovoru za avstralski Sky News zatrdil, da je bila avstralska vlada glede svojih pomislekov s Francijo "odkrita, odprta in iskrena". Sam je z njimi seznanil francosko kolegico Florence Parly.

Biden skuša pomiriti napetosti

Ameriški predsednik Joe Biden bo medtem v prihodnjih dneh o tem, kako zmanjšati nastale napetosti, po telefonu govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom, je danes sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. Za pogovor je zaprosil Biden. Pariz od ZDA pričakuje pojasnila o zadevi, ki "močno spominja na hudo kršitev zaupanja", je še dejal Attal po poročanju AFP-ja.

Ameriški in francoski predsednik na vrhu skupine G7 v Združenem kraljestvu, preden so partnerice Franciji
Ameriški in francoski predsednik na vrhu skupine G7 v Združenem kraljestvu, preden so partnerice Franciji "zarile nož v hrbet", kot se je pred dnevi izrazil zunanji minister Le Drian. Foto: EPA

London želi po brexitu zgraditi "globalno Britanijo"

Oglasila se je tudi nova britanska zunanja ministrica Liz Truss, ki je v danes objavljenem prispevku v časopisu Sunday Telegraph odločno branila odločitev Londona, da se pridruži zavezništvu Aukus.

Prepričana je, da so s tem pokazali pripravljenost na branjenje svojih interesov. Novo zavezništvo po njenem mnenju "odraža zavezanost varnosti in stabilnosti v indo-tihomorski regiji" ter ambicijo vlade, da po izstopu države iz Evropske unije zgradi "globalno Britanijo".

Povečalo bo tako varnost kot tudi konkurenčnost, saj državo postavlja "v srce mreže gospodarskih, diplomatskih in varnostnih partnerstev".

Avstralija bo šele sedma država z jedrsko podmornico

Jedrske podmornice ima trenutno le šest držav na svetu – ZDA (68), Rusija (29), Kitajska (12), Združeno kraljestvo (11), Francija (8) in Indija (1), po poročanju BBC-ja kažejo podatki Mednarodnega inštituta za strateške študije.

Biden in Macron bosta govorila o diplomatskem sporu