Emmanuel Macron je zatrdil, da bremena gospodarske krize država ne bo prevalila na pleča državljanov. Foto: Reuters
Emmanuel Macron je zatrdil, da bremena gospodarske krize država ne bo prevalila na pleča državljanov. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru napovedal, da se Francija s ponedeljkom bolj ali manj vrača v normalno življenje. Strogi omejevalni ukrepi so zaradi pandemije novega koronavirusa trajali skoraj tri mesece. V Parizu bodo znova odprli hotele, restavracije in bare, kar so v nekaterih delih države pod določenimi ukrepi storili že v začetku meseca.

Francija se vrača v normalno življenje

Francozi znova lahko potujejo v druge evropske države, za državljane Evropske unije pa se je odprla tudi meja. Hkrati bodo lahko Francozi znova obiskali družinske člane v domovih za starejše, ki jih je izbruh covida-19 še posebej prizadel, poroča BBC. Francoske šole se bodo odprle 22. junija. Srednje šole bodo ostale zaprte.

Macron je dejal, da si je Francija priborila "prvo zmago" v boju z virusom, a je obenem opozoril, da se lahko z drugim valom ta vrne. "Po vseh državi bomo lahko odprli novo poglavje. Toda to ne pomeni, da virusa ni več. Ostati moramo pozorni. Poletje 2020 bo drugače od preostalih poletij. Ves čas bomo morali spremljati razvoj epidemije in biti v pripravljenosti, če se vrne," je povedal.

Macron napovedal 500 milijard evrov pomoči podjetjem in zaposlenim

Ob tem je spregovoril tudi o težavah francoskega gospodarstva. Vlada pričakuje, da se bo skrčilo za 11 odstotkov. Macron je napovedal, da bo država namenila 500 milijard evrov pomoči podjetjem in zaposlenim, da bo ohranila delovna mesta. Pristavil je, da je epidemije razkrila, kako je Francija gospodarsko odvisna od mednarodnih preskrbnih verig. Podobno po njegovih besedah velja za celotno Unijo, ki mora postati manj odvisna od ZDA in Kitajske.

Po Macronovih besedah bodo morala množična srečanja ostati strogo nadzorovana, saj so to glavni primeri širjenja virusa. Francija je sicer ena izmed najbolj prizadetih evropskih držav v pandemiji. Umrlo je 29.400 bolnikov, z novim koronavirusom pa se je okužilo 194.000 ljudi.

Francija se pripravlja na najhujšo gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
Francija se pripravlja na najhujšo gospodarsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Belgija, Hrvaška, Švica in Nemčija so s ponedeljkom odpravile vse omejitve na svojih mejah. Češka medtem dovoljuje potovanje v 26 držav in nazaj, še vedno pa prepoveduje prihode iz Belgije, Portugalske, Švedske in Združenega kraljestva. Uradno se začenja turistična sezona v Grčiji, ki je odprla meje in letališči v Atenah ter Solunu. Grčija dovoljuje tudi vstop turistom iz Kitajske, Japonske, Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije. Potnike bodo sicer naključno testirali.

Od torka bo vstop brez karantene oziroma negativnega testa na novi koronavirus dovoljen tudi v Avstrijo, izjema so državljani Španije, Švedske, Portugalske in Združenega kraljestva. Med redkimi državami, ki za večino tujcev ohranjajo obvezno karanteno ob vstopu, ostajata Španija in Združeno kraljestvo. Omejitve glede vstopa in bivanja ostajajo na Danskem, ki bo predvidoma odprla meje za Nemčijo, Norveško in Islandijo.

Grčija je uradno začela turistično sezono. Konec tedna je premier Kiriakos Micotakis obiskal Santorini. Foto: Reuters
Grčija je uradno začela turistično sezono. Konec tedna je premier Kiriakos Micotakis obiskal Santorini. Foto: Reuters

Evropska komisija postopno odpiranje zunanje meje priporoča 1. julija, kar bi pomenilo odpravo omejitev za potovanja tudi v balkanske države. Problematična ostaja Severna Makedonija zaradi ponovnega naraščanja števila okužb, zato je za osebe, ki od tam pridejo v Slovenijo, obvezna karantena. V zadnjem dnevu so v Severni Makedoniji našteli 162 novih primerov okužb, devet ljudi pa je za posledicami covida-19 umrlo. Skupaj so potrdili že 4057 okužb, novi koronavirus pa je terjal 188 življenj.

Ob začetku turistične sezone evropske države rahljajo omejitve