Emmanuel Macron in Frank-Walter Steinmeier sta v Berlinu odprla navijaško cono pred bližajočim se evropskim prvenstvom v nogometu. Foto: Reuters
Emmanuel Macron in Frank-Walter Steinmeier sta v Berlinu odprla navijaško cono pred bližajočim se evropskim prvenstvom v nogometu. Foto: Reuters

Macron se je v spremstvu nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja udeležil t. i. praznika demokracije, s katerim v Nemčiji praznujejo 75. obletnico razglasitve nemške ustave."Francosko-nemški odnosi so nepogrešljivi in pomembni za Evropo," je dejal Macron. Njegov obisk naj bi pripomogel k oživitvi odnosov med državama, v katerih je v zadnjem času zaznati napetosti pri nekaterih ključnih vprašanjih.

Macron je pri tem poudaril pomen sodelovanja med državama za Evropo. "Evropa lahko umre," je ponovil besede, ki jih je izrekel že pred nekaj tedni v svojem odmevnem govoru na univerzi Sorbona v Parizu. Pri tem je nasprotoval mnenju, da je francosko-nemški motor Evrope zastal.

Macron je obenem posvaril pred navdušenjem nad avtoritarnostjo, ki narašča v obeh velikih državah članicah Evropske unije. "Prepogosto pozabljamo, da gre za boj za zaščito demokracije," je dejal. Če bi bili zadnja leta v Evropi na oblasti nacionalisti, zgodovina ne bi bila enaka, je opozoril, pri čemer je omenil odločitve glede pandemije covida-19 ali ruske invazije v Ukrajini.

Emmanuel in Brigitte Macron pred Brandenburškimi vrati. Foto: Reuters
Emmanuel in Brigitte Macron pred Brandenburškimi vrati. Foto: Reuters

Steinmeier: Berlin in Pariz se "na koncu vedno dogovorita"

Steinmeier pa je Macronov obisk označil za "dokaz globine francosko-nemškega prijateljstva". Dejal je, da se Berlin in Pariz kljub občasnim razhajanjem glede posameznih političnih točk vedno "na koncu dogovorita".

V obeh državah strah pred vzponom skrajne desnice

Macron je v Nemčijo prišel dva tedna pred evropskimi volitvami, na katerih njegova koalicija glede na ankete močno zaostaja za skrajno desnico. Tudi v Nemčiji vse tri stranke v vladni koaliciji kanclerja Olafa Scholza v anketah zaostajajo za skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD).

Drevi bo nemški predsedniški par v svoji rezidenci na gradu Bellevue priredil državniški banket v čast francoskemu predsedniku in njegovi ženi Brigitte. V ponedeljek bo imel Macron v Dresdnu govor na evropskem srečanju mladih, obiskal bo tudi Fraunhoferjev inštitut za fotonske mikrosisteme in se sešel s strokovnjaki s področja umetne inteligence. V torek pa bo na gradu Meseberg pri Berlinu potekalo francosko-nemško ministrsko srečanje, ki ga bosta vodila Macron in Scholz.

Macrona v Berlinu sprejeli z vojaškimi častmi
Macron na obisku v Nemčiji