"Vsaka relativizacija Natovega jamstva za pomoč je neodgovorna in nevarna," se je na Trumpove izjave o Natu odzval Scholz. Foto: Reuters

Scholz se je s temi besedami odzval na izjavo Donalda Trumpa, da ZDA morda ne bi zaščitile članic, ki ne namenjajo dovolj sredstev za obrambo pred morebitno invazijo, nad čimer so bili ameriški zavezniki ogorčeni.

Scholz je dejal, da morata Nemčija in Evropa kreniti v množično proizvodnjo orožja, saj je vojna v Ukrajini razkrila, da evropski proizvajalci težko zadostijo povpraševanje po strelivu.

"Ne samo Združene države Amerike, ampak vse evropske države morajo storiti še več v podporo Ukrajini. Dozdajšnje obljube niso dovolj. Samo nemška pomoč ni dovolj," je dejal Scholz. "To je nujno potrebno, kajti realnost je kruta: ne živimo v času miru," je dejal Scholz.

Tovarna streliva v Unterlüssu severno od Hannovra namerava letno izdelati več kot 200.000 izstrelkov. Foto: Reuters
Tovarna streliva v Unterlüssu severno od Hannovra namerava letno izdelati več kot 200.000 izstrelkov. Foto: Reuters

Scholz obljubil povečanje vojaške proizvodnje

"Moramo se preusmeriti k velikoserijski proizvodnji opreme za obrambo," je dejal Scholz na obisku nove Rheinmetallove tovarne orožja v osrednji Nemčiji.

Rheinmetall, eden največjih proizvajalcev artilerijskih in tankovskih izstrelkov na svetu, je povečal proizvodnjo po ruski invaziji na Ukrajino. "Gradnja naše nove tovarne je posledica novih časov," je dejal generalni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.

Tovarna, ki naj bi začela proizvodnjo prihodnje leto, bo vsako leto izdelala približno 200.000 artilerijskih izstrelkov. Iz Rheinmetalla so sporočili, da nameravajo v nove proizvodne obrate vložiti 300 milijonov evrov in ustvariti približno 5000 delovnih mest.

S tem želi pokriti povpraševanje nemške vojske po strelivu, proizvedenem v Nemčiji, in v primeru krize zagotoviti strelivo partnerskim državam.

Oživitev "weimarskega trikotnika"

O krepitvi Nata se je strinjal tudi poljski premier Donald Tusk, ki je odpotoval v Pariz in v Berlin, kjer si je prizadeval za tesnejše vezi z največjima evropskima silama.

Tusk je v skupni izjavi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da trenutno ni alternative partnerstvu med Evropo, Natom in Združenimi državami Amerike.

"Verjetno prav tu, v Parizu, najbolj odmevajo besede iz Treh mušketirjev: 'Vsi za enega in eden za vse'," je dejal, sklicujoč se na roman Alexandra Dumasa.

Tusk je opozoril, da je ne glede na Trumpove besede v interesu vseh držav Nata, da povečajo sredstva za skupne vojaške zmogljivosti. "Ni razloga, da bi bil EU šibkejši od Rusije," je dejal in dodal, da bi morala Evropa v približno enem letu doseči "večje zmogljivosti zračne obrambe in proizvodnje streliva".

"Evropa mora stopiti skupaj. Treba je odgovoriti na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo zmagal Trump. Za to nimamo časa. Izboljšati moramo vojaško industrijo," je dejal poljski vladni vir, ki je dodal, da Evropa nujno potrebuje skupno proizvodnjo streliva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Poljska vlada zdaj prvič pravi, da krepitev območja evropske varnostne in obrambne politike ni v nasprotju z močnim Natom," je dejal nemški uradnik, pristojen za sodelovanje s Poljsko.

Odnosi med Poljsko in Nemčijo so se zaostrili zaradi osemletne vladavine stranke Zakon in pravičnost, ki je vladala od leta 2015 do 2023.

Analitiki menijo, da bo nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk z vrnitvijo na premierski položaj oživil platformo političnega sodelovanja "weimarskega trikotnika" med Nemčijo, Francijo in Poljsko, ki je bila vzpostavljena leta 1991.

"Dobro sodelovanje med Poljsko, Francijo in Nemčijo je dobro za Evropo," se je strinjal tudi Scholz.

Macron je dodal, da je vesel Tuskove vrnitve, saj ima zdaj partnerja, ki mu lahko zaupa, je proevropski in ima jasna stališča glede izzivov, s katerimi se srečujemo.

"Naša moč je v tem, da Francija, Poljska in Nemčija na Evropo gledajo z različnih pogledov," je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pred prihodom v Pariz. "Ljudje v Evropi upravičeno pričakujejo, da se bo kaj razvilo iz tega."

Tusk obiskal Berlin in Pariz