Francoska družbena omrežja so v zadnjem tednu preplavile zgodbe (domnevnega) spolnega nasilja v družini. Nekateri so spregovorili po več desetletjih. Foto: Pixabay
Francoska družbena omrežja so v zadnjem tednu preplavile zgodbe (domnevnega) spolnega nasilja v družini. Nekateri so spregovorili po več desetletjih. Foto: Pixabay

Na začetku leta so v Franciji objavili knjigo Velika družina (La Familia Grande) Camille Kouchner. Avtorica v knjigi svojega očima Olivierja Duhamela, univerzitetnega profesorja in nekdanjega francoskega evropskega poslanca, obtožuje spolne zlorabe njenega brata dvojčka v 80. letih, ko sta bila stara 13 let.

Camille Kouchner je sicer biološka hči nekdanjega zunanjega ministra in ustanovitelja Zdravnikov brez meja Bernarda Kouchnerja in umrle profesorice Evelyne Pisier, ki se je po ločitvi poročila z Duhamelom.

Duhamel je po obtožbah v knjigi odstopil z vseh položajev, pariško tožilstvo pa je 5. januarja sprožilo preiskavo. Avtorica še trdi, da je velik del intelektualnega kroga njene matere in očima vedel za zlorabe, navaja BBC.

Niti Duhamel niti njegov odvetnik nista komentirala obtožb, ki so močno pretresle francosko intelektualno srenjo in celotno javnost.

Tisoče zgodb na družbenih omrežjih

Francosko feministično gibanje #MiVsi (#NousToutes) je prejšnjo soboto na družbenih omrežjih začelo kampanjo, v kateri so uporabnike pozvali k razkritju travmatičnih izkušenj družinskega spolnega nasilja.

V enem tednu je svoje zgodbe pod ključnikom #MeTooInceste delilo več tisoč uporabnikov. "Med 11 in 14 let. Bil je moj brat. Danes 57 in še vedno žrtev preteklosti." "Osem let. Zlorabil me je dedek." "Samo ena oseba med številnimi. 6, 7, 8 let, ne spomnim se točno." – so nekateri izmed odzivov, ki jih je zbrala ameriška tiskovna agencija Associated Press. Val izpovedi je sprožil tudi deljenje zgodb številnih moških žrtev pod ključnikom #MeTooGay, navaja Deutsche Welle.

Boyet: "Nehati moramo gledati stran"

Akciji se je pridružil tudi 49-letni policist Laurent Boyet, ustanovitelj združenja Metulji (Les Papillons), ki je septembra začelo na šolah postavljati poštne predalnike, v katere lahko otroci odvržejo pisma s svojimi zgodbami zlorab. Na podlagi nekaterih pisem so nato odprli tudi sodne preiskave.

Boyet je leta 2017 objavil knjigo, v kateri je razkril, da ga je med šestim in devetim letom starosti posiljeval njegov deset let starejši brat. "Resnično upam, da bo družba imela pogum za spopad s tem. Nehati moramo gledati stran," je povedal za Associated Press.

Macron obljublja več ukrepov: "Sram zamenjuje stran"

Emmanuel Macron obljublja ukrepe na šolah in spremembe v zakonodaji. Foto: EPA
Emmanuel Macron obljublja ukrepe na šolah in spremembe v zakonodaji. Foto: EPA

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v soboto odzval na val izpovedi in napovedal več novih ukrepov. "Danes sram zamenjuje stran, od žrtev gre k nasilnežem," je dejal Macron v videoposnetku. "Tukaj smo. Slišimo vas. Verjamemo vam. Nikoli več ne boste sami," je dejal.

V nizu tvitov je napovedal preventivne sestanke z vsemi otroki na osnovnih in srednjih šolah, na katerih jim bodo dali priložnost spregovoriti o morebitnem spolnem nasilju.

Napovedal je, da bo državni zdravstveni sistem financiral psihološko zdravljenje otrok, ki so žrtve spolnega nasilja.

Po njegovih besedah je treba storiti še več: "Zakonodajo moramo prilagoditi, da bomo bolje zaščitili otroške žrtve incesta in spolnega nasilja," je dejal Macron. Obljubil je, da bodo "kaznovali kriminalce za pretekla dejanja in preprečili, da bi se še kdaj ponovili".

Tudi Macron se je zavzel za posodobitev zakonodaje in ministru za pravosodje ter sekretarju za otroke in družino naročil izpeljavo konzultacij za nove zakonske predloge.

Francosko pravosodno ministrstvo se je sicer na val izpovedi odzvalo že v četrtek in napovedalo strožje kazni za posilstvo otrok, mlajših od 13 let. Predlog zakona je že na obravnavi v parlamentu.

Ministrica za visokošolsko izobraževanje Frederique Vidal je medtem odredila preiskavo na eni najbolj znanih francoskih univerz, Sciences Po, da bi odkrili morebitne napake in odgovornost v primerih spolnih zlorab. Omenjeni Olivier Duhamel je bil namreč vodja Nacionalne fundacije političnih ved, ki nadzoruje delo na univerzi Sciences Po.

Zakonodaja dovoljuje izjeme za soglasne spolne odnose mlajših od 13 let

Francoska zakonodaja prepoveduje spolne odnose med odraslimi in mladoletniki pod 15 let. Vendar zakon dopušča možnost, da je mladoletnik sposoben privoliti v spolne odnose, kar vodi do primerov, ko odrasla oseba dobi blažjo zaporno kazen zaradi spolnega nasilja, in ne zaradi posilstva, za kar je zagrožena 20-letna zaporna kazen, navaja Deutsche Welle.

Številni aktivisti so naklonjeni tudi odpravi zastaranja, saj so travme spolnega nasilja tako globoke, da lahko traja desetletja, preden žrtve spregovorijo in se soočijo s svojim nasilnikom. Trenutno zakon določa, da lahko mladoletne žrtve vložijo pritožbo do svojega 48. leta starosti.