:
:

Policija novembra in decembra posebno pozornost namenja zaščiti ranljivejših skupin, kot so otroci in ženske. Obravnava nasilja v družini predstavlja precejšen del delovanja policije. Letno obravnavajo okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj, med njimi je več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju.

Na Policijski upravi Koper so opozorili na različne oblike nasilja v družini, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini.

S številnimi dejavnostmi ozaveščajo javnosti o problematiki nasilja in o nujnosti prijave ob zaznanju nasilnih dogodkov. "To je namreč edini način, da zaščitimo žrtev in ustavimo nasilneža," so zapisali. Poudarili so, da so na voljo ves čas in pri boju proti nasilju sodelujejo z različnimi nevladnimi organizacijami.

Letošnje leto posebej zaznamujejo ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki imajo velik vpliv na družinsko dinamiko. Veliko podjetij in ustanov je zaprlo svoja vrata, zaprte so tudi šole. Zato mnogi čas preživljajo v družinskem okolju, kar postavlja na preizkušnjo vse odnose, so povzeli na policiji.

Opozorili so, da lahko pride do povečanja trenj za domačimi stenami. Nasilnim razmeram doma so bolj izpostavljeni otroci in ženske. Prezreti pa ne smemo niti otrok, ki živijo v neurejenih družinskih razmerah in jim šola predstavlja edini varen kraj.

Prebivalce so policisti pozvali k strpnosti. "Naj bo čas, ki ga preživljamo skupaj, zaznamovan z razumevanjem, spoštovanjem in potrpežljivostjo," so sporočili.

Občane pa pozivajo, naj jih obvestijo, če zaznajo nasilje v družini. "Žrtev v teh dneh, predvsem zaradi stalne navzočnosti nasilneža, težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč," so izpostavili.

"Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, ali mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa," so sporočili prebivalcem.

Kaj je največja težava pri odkrivanju nasilja nad otroki?

Otroci nimajo zatočišč

Žrtve nasilja so tudi otroci, ki se zdaj ne morejo zateči po pomoč v šolo ali organizacije. Poudarili so, da je dolžnost prav vseh, tako sorodnikov kot sosedov in tudi naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu in drugih, da o opaženih stiskah ter morebitnih posledicah nasilja obvestijo pristojne institucije.

K prijavi nasilja pa so pozvali tudi žrtve. "Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno," so zapisali in poudarili, da obstaja rešitev.

Dejavnosti policije sovpadajo z mednarodnimi dnevi boja proti nasilju nad ženskami in otroki. Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo zaznamujemo 18. novembra, 20. novembra je svetovni dan otroka, 25. novembra pa mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Mednarodni dan človekovih pravic je 10. december.

Najhujše nasilje v domačem krogu

Spolne zlorabe predstavljajo najhujšo obliko kršenja otrokovih pravic, obenem pa je spolno nasilje tudi najbolj tabuizirana oblika nasilja, saj se najpogosteje odvija v otroku domačem okolju, je ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo opozorila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

Dom in družina bi morala biti za vse otroke varno zavetje. Vendar sodeč po podatkih različnih raziskav, ki so pokazale, da je vsak peti otrok žrtev ene izmed oblik spolnega nasilja, to za marsikaterega otroka ne drži, so besede Kozlovičeve povzeli na spletni strani pravosodnega ministrstva.
Žrtve namreč večinoma zlorabijo njihovi domači, ki naj bi jih imeli najbolj radi. Otroci pa se zaradi groženj storilca, sramu, krivde ali strahu bojijo spregovoriti o stvareh, ki se jim dogajajo, je še dodala ministrica.

Po njenem mnenju moramo otroku dati vedeti, da ni sam kriv za zlorabo, ki se mu je zgodila, pri odpravljanju posledic pa mu moramo ponuditi pomoč. Treba se je namreč zavedati, da otroke, žrtve spolnega nasilja, posledice spremljajo skozi vse življenje, saj spolna zloraba povzroča neizbrisne travme in predstavlja grob poseg v človekovo bit.

Projekt Hiša za otroke

Ministrstvo za pravosodje je s projektom Hiša za otroke aktivno pristopilo k ureditvi področja zaščite otrok, žrtev spolnih zlorab. Glavni namen projekta, pri katerem sodelujejo tudi s Svetom Evrope in Evropsko komisijo, sta usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov za zaščito otroka in podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v do otroka prijaznem in varnem okolju.

Po prijavi spolne zlorabe in drugih kaznivih dejanj bo v hiši potekal pogovor z otrokom, ki ga bo vodil ustrezno usposobljen preiskovalec. Otroku tako ne bo treba večkrat govoriti o spolni zlorabi, hkrati pa bo pogovor potekal v prijaznem okolju do otroka, ne pa na sodišču. Na tak način želijo na ministrstvu preprečiti ponovno viktimizacijo žrtve spolne zlorabe.

Med glavne cilje Hiše za otroke spada tudi povečanje ozaveščenosti strokovnjakov in širše javnosti o pojavu spolne zlorabe otrok v Sloveniji. Poudarili so, da se moramo za uspešen boj proti spolnim zlorabam truditi vsi, tematike ne smemo tabuizirati, temveč se moramo o njej odkrito pogovarjati.