Francoski kmetje so odločeni, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali, dokler ne bodo uslišani. Foto: Reuters
Francoski kmetje so odločeni, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali, dokler ne bodo uslišani. Foto: Reuters

Macron je poziv objavil med obiskom na Švedskem, medtem ko so francoski kmetje tudi danes s traktorji zapeljali na francoske avtoceste in zažigali bale sena na cesti do letališča v Toulousu. Francoski kmetje trdijo, da niso dovolj plačani, da jih duši pretirana zakonodaja o zaščiti okolja in da se spoprijemajo z nelojalno konkurenco zaradi poceni uvoza.

Francoska vlada, ki je previdna pred stopnjevanjem protestov, je že opustila načrte za postopno znižanje subvencij za kmetijsko dizelsko gorivo in obljubila, da bo ublažila okoljske omejitve. "EU smo prosili za zelo konkretne stvari za naše kmete," je dejal Macron, ki bo v četrtek na vrhu voditeljev EU-ja v Bruslju. Pozval je k vseevropski razpravi o pravilih kmetovanja, zlasti za zagotovitev, da uvoženi proizvodi ustrezajo evropskim standardom.

Uvoz iz Ukrajine, za katerega se je od ruske invazije februarja 2022 EU odpovedal kvotam in dajatvam, in obnovljena pogajanja za sklenitev dogovora z južnoameriško gospodarsko skupino Mercosur so podžgali nezadovoljstvo kmetov zaradi nelojalne konkurence na področju sladkorja, žita in mesa.

Francija želi "imeti jasne ukrepe glede uvoza iz Ukrajine, ker imamo danes v obsegu in kakovosti stvari, ki destabilizirajo evropski trg, naj gre za piščance ali žita," je dejal Macron. Ob tem je Macron v ponedeljek prekinil tudi pogajanja z Mercosurjem, kot je dejal, ne želi podpisa sporazuma, kot je trenutno pripravljen, in sicer zaradi pomanjkanja zagotovil, da bi morali uvoženi izdelki upoštevati podobna pravila kot evropski. Evropska komisija je v torek sporočila, da si sicer še naprej prizadeva za sporazum z Mercosurjem.

Macron je na obisku na Švedskem, v četrtek pa ga čaka vrh v Bruslju. Foto: Reuters
Macron je na obisku na Švedskem, v četrtek pa ga čaka vrh v Bruslju. Foto: Reuters

Macron je tudi dejal, da si želi več prožnosti pri nekaterih skupnih kmetijskih pravilih EU-ja, vključno z neobdelanimi zemljišči. "Evropa mora biti manj zahtevna do tistih (kmetov), ki vsak dan trdo delajo," je dejal novinarjem na državniškem obisku na Švedskem in dodal, da se bo o tem v četrtek v Bruslju pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"Glede vprašanja kmetijskih zemljišč, ki morajo ostati neobdelana, smo oblikovali koalicijo 22 držav in blizu smo novemu podaljšanju izjeme," je medtem v narodni skupščini danes povedal francoski premier Gabriel Attal. Kmetje morajo namreč za pridobitev subvencij EU-ja izpolnjevati določene pogoje, kar vključuje tudi zahtevo, da najmanj štiri odstotke kmetijskih zemljišč namenijo kot neproizvodne površine, kjer si zemljišče lahko opomore. To storijo tako, da njivo pustijo neposejano.

Nekatere pomisleke francoskih kmetov, kot so konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, delijo tudi kmetje drugod po EU-ju, medtem ko so druge zahteve, kot so pogajanja o cenah hrane, bolj specifični za Francijo.

Kmetje na ulicah v Belgiji evropskim voditeljem očitajo, da so prostituiranci multinacionalk (napis na plakatu). Foto: EPA
Kmetje na ulicah v Belgiji evropskim voditeljem očitajo, da so prostituiranci multinacionalk (napis na plakatu). Foto: EPA

Na ulicah tudi belgijski in italijanski kmetje

O protestih danes poročajo tudi iz Italije in Belgije, kjer so kmetje zaprli ceste do pristanišča v Zeebruggeju. Združenja španskih kmetov pa so sporočila, da nameravajo februarja stopiti na ulice in med drugim zahtevati ustavitev pogajanj z Mercosurjem.

Belgijski kmetje, ki so organizirali protest, so za Reuters povedali, da nameravajo najmanj za 36 ur preprečiti dostop do pristanišča v Severnem morju, ki je drugo največje v državi. Po njihovih besedah so se odločili za zaporo pristanišča, ker menijo, da prejema gospodarsko podporo na račun kmetov.

Tiskovni predstavnik pristaniških oblasti je dejal, da so protestniki zaprli pet cest za tovornjake, medtem ko avtomobile spuščajo. Kakšne bodo posledice na poslovanje pristanišče, še ni znano.

Kmetijski sindikat Algemeen Boerensyndicaat (ABS) je svoje člane pozval, naj se pridružijo protestu. "Kmetje so obupani, res obupani. Vlado smo že leta opozarjali, da se bo to zgodilo," je dejal predstavnika sindikata Mark Wulfrancke. Premier Alexander De Croo se bo danes srečal z združenji kmetov. "Pomembno je, da se jim prisluhne," je dejal De Croo novinarjem, ko je omenil izzive, s katerimi se spoprijemajo kmetje. Povedal je, da bo Belgija, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja, z Evropsko komisijo razpravljala o številnih evropskih kmetijskih pravilih.

Skupina kmetov, ki je s traktorji zaprla trg v središču Bruslja, je dejala, da bodo tam ostali vsaj do četrtka, ko se bodo v mestu sešli voditelji držav članic EU-ja.