Francoski kmetje so okoli 14. ure začeli napovedano
Francoski kmetje so okoli 14. ure začeli napovedano "obleganje" Pariza. Na fotografiji traktorji na avtocesti pri Longvilliersu, 50 kilometrov od Pariza. Foto: Reuters

Francoski premier Gabriel Attal je v petek napovedal, da bo opustil načrte za postopno zmanjšanje državnih subvencij za dizelsko gorivo v kmetijstvu in obljubil omilitev okoljskih predpisov, vendar so kmetje opozorili, da to ni dovolj, in napovedali poostritev protestov.

Protestniki so začeli obkrožati Pariz, kjer od 14. ure poteka njihovo napovedano "obleganje" prestolnice. Francija je mobilizirala 15.000 policistov, s katerimi skuša traktoristom preprečiti vstop v mesto.

Francoska vlada je sporočila, da si bo prizadevala za omilitev okoljskih predpisov Evropske unije za neobdelana kmetijska zemljišča, proti katerim protestirajo francoski kmetje. Ti so medtem blokirali pomembnejše avtoceste v okolici Pariza.

Belgijski kmetje so blokirali avtoceste v okolici Bruslja. Foto: Reuters
Belgijski kmetje so blokirali avtoceste v okolici Bruslja. Foto: Reuters

Francoski kmetijski minister Marc Fesneau je sporočil, da bo predsednik Emmanuel Macron upošteval pritožbe kmetov ter jih predstavil na vrhu voditeljev Evropske unije.

Fesneau je tudi dejal, da bo ta teden osebno obiskal Bruselj, kjer bo skušal omiliti evropske predpise glede kmetijskih zemljišč, ki morajo ostati neposejana.

Tiskovni predstavnik francoske vlade je sporočil, da bodo novi ukrepi za pomoč kmetom objavljeni v torek.

Kmetje morajo za pridobitev subvencij EU-ja izpolnjevati določene pogoje, kar vključuje tudi zahtevo, da najmanj štiri odstotke kmetijskih zemljišč namenijo kot neproizvodne površine, kjer si zemljišče lahko opomore. To storijo tako, da njivo pustijo neposejano.

"Komisija trenutno preučuje različne možnosti, s katerimi bi lahko odgovorili na pomisleke kmetov," je sporočil uradnik EU-ja, ki pa ni želel navesti, ali te možnosti vključujejo spremembe pravil o prahi.

Kakšne so zahteve evropskih kmetov, ki protestirajo?

Protesti se vrstijo tudi v Nemčiji in Belgiji

Vodja največje francoske kmetijske organizacije je dejal, da bodo kmetje blokirali vse glavne avtoceste približno 30 kilometrov od središča Pariza.

"Dokler so protesti daleč od Pariza, naše sporočilo ne pride do izraza," je povedal vodja sindikata kmetov FBSEA-ja Arnaud Rosseau, ki se bo sestal s premierjem Attalom. Po njegovih besedah bodo kmetje proteste nadaljevali po vsej Franciji, dokler ne bodo "dosegli nujnih ukrepov, ki se pomembni za našo dejavnost".

V okolici Hamburga protestirajo tudi nemški kmetje, ki zahtevajo manj birokracije in več subvencij. Več sto kmetov je s traktorji blokiralo dostop do hamburškega pristanišča, ki velja za eno najbolj obremenjenih v Evropi.

Belgijski kmetje so ovirali promet na obvoznici okoli belgijske prestolnice, več kot deset traktorjev se je prebilo do trga de Meeus, kjer so glasno trobili.

Jezni kmetje so ustavili pet tovornjakov z zelenjavo iz Španije ter jo odvrgli v bližini distribucijskega centra belgijske trgovske verige Colyurt.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je konec tedna dejal, da bo policija posredovala, če bodo francoski kmetje prestrezali tovornjake s španskimi izdelki.

Na pariški živilski tržnici Rungis so policijska vozila nadzorovali promet, potem ko so nekateri pozivali k blokadi hrane v Parizu. Medtem BBC poroča, da je mesto Toulouse "skoraj odrezano od prometa".

Francoski kmetje vztrajajo s protesti