Macron je v intervjuju za Economist izrazil dvom o funkcionalnosti zavezništva Nato. Foto: Reuters
Macron je v intervjuju za Economist izrazil dvom o funkcionalnosti zavezništva Nato. Foto: Reuters
Merklova in Stoltenberg: Nato je močan

Nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta danes ob robu srečanja v Berlinu zagotovila, da zavezništvo ostaja močno in s tem zavrnila očitke Macrona.

"To stališče ne odgovarja mojemu," je v odzivu na Macronovo izjavo dejala Merklova. Po oceni kanclerke je francoski predsednik izbral drastične besede.

Stoltenberg pa je dejal, da je zavezništvo močno in pomaga pri krepitvi kolektivne varnosti. Evropa in ZDA po njegovem prepričanju sodelujeta vse bolj aktivno. Vsak poskus, da se Evropo oddalji od ZDA, pa ogroža tudi EU, je dodal.

"Trenutno doživljamo možgansko smrt Nata," je Macron dejal v pogovoru za britanski The Economist in pozval, da bi bilo treba "ob zavezah ZDA znova razmisliti, kaj Nato sploh je".

Na novinarsko vprašanje, ali še verjame v veljavnost petega člena pogodbe Nata, po katerem je napad na članico obravnavan kot napad na vse članice, je odgovoril z "ne vem".

Francoski predsednik je izpostavil, da ZDA kažejo znake "obračanja hrbta" evropskim zaveznicam, kar se je pokazalo ob odločitvi predsednika Donalda Trumpa, da umakne vojake s severovzhoda Sirije, ne da bi se posvetoval z zaveznicami. "Med ZDA in njenimi zaveznicami v Natu ni nobene koordinacije pri sprejemanju strateških odločitev. Nobene," je v intervjuju opozoril Macron.

Ameriški umik je presenetil Francijo, Združeno kraljestvo in Nemčijo, vodilne evropske sile v zvezi Nato, sočasno pa Turčiji, še eni članici Nata, omogočil čezmejno operacijo zoper sirske Kurde.

Macron je takrat obžaloval Natovo nezmožnost odziva na turško ofenzivo in pozval Evropo, da se glede Bližnjega vzhoda preneha vesti kot podrejena zaveznica ZDA. "Nato kot sistem ne regulira svojih članic," je poudaril Macron in dodal, da sicer "ni v našem interesu" izključiti Turčijo iz Nata.

Macron za razvoj evropske obrambe

Sorodna novica 70 let Nata - ZDA hrbtenica zveze, a so imele od nje tudi koristi

Macron je znova pozval, naj se "pospeši razvoj evropske obrambe". Evropa mora začeti o sebi strateško razmišljati kot o geopolitični sili, saj v nasprotnem primeru "ne bo več obvladovala svoje usode". Francija si že dolgo prizadeva za tesnejše evropsko obrambno sodelovanje, vendar se spopada z odporom Združenega kraljestva in drugih, ki trdijo, da so ZDA še naprej ključne za obrambo zahoda.

Trump je na drugi strani večkrat kritiziral evropske države zaradi zanašanja na ZDA pri njihovi obrambi in zaradi neuspeha nekaterih, zlasti Nemčije, da dosežejo Natov cilj – porabe dveh odstotkov BDP-ja za obrambo.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da bi lahko Macronove izjave, v katerih postavlja pod vprašaj učinkovitost Nata, utegnile pretresti zavezništvo pred decembrskim vrhom v Združenem kraljestvu, ko bodo proslavili tudi 70 let delovanja.