Orban je na udaru kritikov, ki mu očitajo zavlačevanje z ratifikacijo pristopnega protokola za Finsko in Švedsko. Foto: Reuters
Orban je na udaru kritikov, ki mu očitajo zavlačevanje z ratifikacijo pristopnega protokola za Finsko in Švedsko. Foto: Reuters

"Kot smo že obvestili Švedsko in Finsko, Madžarska podpira njuno članstvo v Natu. To bo tudi na dnevnem redu prvega zasedanja parlamenta naslednje leto," je dejal Orban po srečanju z regionalnimi kolegi na Slovaškem.

"Madžarska bo zagotovo podprla njun pristop. Potem ko je to storila vlada, bo to storil tudi parlament," je še dejal Orban.

Madžarska vlada je julija predložila ustrezno zakonodajo, vendar parlament, v katerem ima Orbanova vladajoča stranka Fidesz dvotretjinsko večino, še ni predložil teh zakonov v razpravo in potrditev.

Prvo zasedanje madžarskega parlamenta prihodnje leto se bo predvidoma začelo februarja.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta Švedska in Finska po desetletjih nevtralne drže maja letos zaprosili za članstvo v Natu. Voditelji Nata so ju nato na junijskem vrhu uradno povabili k članstvu in se strinjali o podpisu pristopnih protokolov, ki pa jih morajo ratificirati vse države članice. Doslej je njuna pristopna protokola ratificiralo 28 od skupno 30 članic Nata. Končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament.

Madžarska vladajoča stranka je sicer večkrat zavrnila načrtovanje glasovanja v parlamentu o tem vprašanju, čeprav vlada vztraja, da podpira pristop obeh nordijskih držav k Natu.

V začetku tega meseca je vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas izjavil, da mora Madžarska najprej sprejeti protikorupcijske reforme, ki jih pozorno spremlja Bruselj, preden se bo lahko parlament posvetil vprašanju Nata. Madžarska opozicija pa je Orbanovo stranko obtožila, da zavlačuje z glasovanjem, saj tega vprašanja noče uvrstiti na dnevni red parlamenta.

Ankara medtem od maja blokira sprejem Švedske in Finske v Nato zaradi njune domnevne podpore sirski kurdski milici YPK, za katero meni, da je povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo označuje za teroristično skupino.