V triminutnem prispevku so pokazali več posnetkov zaslona elektronskih sporočil, ki jih je novinarka poslala poslanski skupini Fidesz v Evropskem parlamentu. Med drugim je spraševala o srečanju madžarskega premierja Viktorja Orbana, vodje italijanske Lige Mattea Salvinija in poljskega premierja Mateusza Morawieckija glede oblikovanja novega evropskega zavezništva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zanimalo jo je, zakaj na srečanje niso povabili tudi predstavnikov francoske stranke Nacionalni zbor (RN) in Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ). Moderator prispevka na madžarski televiziji je tovrstna vprašanja označil za amatersko novinarstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Televizija je v prispevku objavila tudi mnenje neimenovanih strokovnjakov, ki so dejali, da je bil cilj avstrijske novinarke vnaprej napasti evropsko krščanskodemokratsko zavezništvo, ki se še oblikuje. Fideszova skupina v Evropskem parlamentu je v sredo zavrnila sodelovanje pri teh vprašanjih, češ da to niso prava vprašanja, je še poročala madžarska televizija. Prispevek so sklenili s stavkom, da od Tschinderlove pričakujejo prispevek, v katerem bo znova skušala diskreditirati madžarsko vlado.

Avstrijski novinarki so med drugim stopili v bran avstrijski socialdemokrati (SPÖ), Zeleni in stranka Neos. Pri SPÖ-ju so poudarili, da je to napad na svobodo medijev, zahtevajo pa tudi jasen odziv kanclerja Sebastiana Kurza. Zeleni in Neos pa so med drugim poudarili pomen tovrstnega profesionalnega novinarskega dela.

Kritični so bili tudi v avstrijski pisarni organizacije Novinarji brez meja. "Poskus preprečevanja in zasmehovanja kritičnega novinarstva prek podaljšane roke madžarske vlade – državne televizije – ni sprejemljiv. Zahtevamo opravičilo televizije," je sporočila predsednica Rubina Möhring.

Budimpešta ostra do Nemčije zaradi odpuščenega madžarskega trenerja

Zapletlo se je tudi med Budimpešto in Berlinom. Pomočnik madžarskega premierja Orbana je danes pod vprašanj postavil nemške demokratične standarde, potem ko je nemški nogometni klub Hertha Berlin odpustil madžarskega trenerja vratarjev Zsolta Petryja, ker je ta izrazil protipriseljenska stališča in stališča proti LGBT-skupnosti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Madžarsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je na pogovor poklicalo nemškega odpravnika poslov in izrazilo ogorčenje zaradi odpustitve Petryja. "Izražanje mnenja ne more biti kaznovano," je dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas in dodal, da ga Petryjeva odpustitev spominja na "totalitarni sistem" v času nacistične Nemčije. "To je nezaslišano, predvsem je Nemčija tista, ki mora odgovoriti na vprašanje, ali v njej še velja vladavina prava." Kot poroča Reuters, se nemška vlada na poziv glede komentarja na dogajanje še ni odzvala.

Iz nemškega nogometnega kluba so v torek sporočili, da so z delom madžarskega trenerja zadovoljni, njegovi komentarji glede LGBT-skupnosti in priseljencev pa so v nasprotju s stališči kluba do strpnosti in raznolikosti. Tiskovni predstavik kluba Marcus Jung je danes dejal, da je primerjava Gergelyja Gulyasa z nacistično Nemčijo "bizarna", in ponovil, da klub "aktivno promovira socialno raznolikost, enakopravnost in strpnost."

Petry se je v pogovoru za provladni madžarski dnevnik Magyar Nemzet spraševal, kaj je bil razlog, da se je vratar kluba Red Bull Leipzig Peter Gulacsi zavzel za pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih ljudi. V intervjuju je bil kritičen tudi do evropske priseljenske politike, dejal je, da so "kriminalci preplavili Evropo."

Gulacsi je v odzivu zapisal, da imajo vsi ljudje pravico do enakopravne obravnave, in znova izrazil podporo istospolnim družinam.