Skupaj so se zavzeli za prenovo Evrope in da bodo stranke oblikovale skupni program.

"Več milijonom evropskim državljanom se zdi, da so v Evropi brez ustreznega in učinkovitega političnega zastopstva," je dejal Orban po srečanju z Morawieckim in Salvinijem.

Zato si želijo politiki s svojimi tremi strankami madžarsko Fidesz, poljsko Zakon in pravičnost (PiS) in italijansko Ligo oblikovati skupen program. V središču bodo vrednote, kot so družina, posameznikovo dostojanstvo in krščanstvo, je dodal Morawiecki.

Madžarski premier Orban je gostil Morawieckega in Salvinija

Orban je politika iz Poljske in Italije povabil, potem ko je njegova stranka Fidesz izstopila iz Evropske ljudske stranke (EPP), češ da se je premaknila preveč v levo. Že pred tem so izstopili tudi iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, tako da je dvanajst poslancev Fidesza brez skupine. Za zdaj bo tako ostalo tudi naprej.

Pred srečanjem se je sicer ugibalo, ali bi se Fidesz morda pridružil politični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri je tudi poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS). Mogoče bi bilo tudi oblikovanje nove politične skupine. Orban je danes še napovedal, da bo v maju sledilo novo srečanje, predvidoma v Varšavi.

Matteo Salvini sicer ni član italijanske vlade, nekateri člani njegove Lige pa se želijo priključiti Evropski ljudski stranki. Foto: Reuters
Matteo Salvini sicer ni član italijanske vlade, nekateri člani njegove Lige pa se želijo priključiti Evropski ljudski stranki. Foto: Reuters

Iskanje skupnih točk

"Veliko nas je, ki nočemo migracij, tradicionalna družina pa je za nas pomembna. Nočemo večkulturnosti, radi bi branili svojo državo in ohranili svojo nacionalno identiteto. Nočemo živeti v evropskem imperiju s središčem v Bruslju," je po poročanju novinarke RTV Slovenija Helene Milinković dejal Orban.

"Oblikovanje skupne listine o vrednotah, svoboščinah, pravicah, načelih in prihodnjih ciljih bo tema srečanja s premierjema Madžarske in Poljske," je pred srečanjem v Rimu napovedal Salvini.

Poskusi povezovanja desničarskih, evroskeptičnih in nacionalističnih strank v državah EU-ja, pri katerih je sodeloval tudi Salvini, so v preteklosti propadli. Če bi se obe obstoječi desničarski politični skupini v Evropskem parlamentu združili, bi to postala druga največja skupina, s čimer bi se bistveno povečal njen vpliv, je prepričan Salvini.

17. marca pogovor z Janšo

Italijanska Liga je z 28 poslanci največja stranka četrte najmočnejše skupine Evropskega parlamenta – Identiteta in demokracija. Njen voditelj Matteo Salvini je na vprašanje dopisnika RTV Slovenija Janka Petrovca pred srečanjem zanikal, da bi snoval novo evropsko zavezništvo, v katero naj bi po nekaterih ugibanjih povabil tudi slovenski SDS.

Zato pa Salvini potrjuje, da sta imela z vodjem SDS-a in slovenskim premierjem Janezom Janšo 17. marca pogovor, med katerim sta pretresla meddržavno sodelovanje na področjih zdravstva, nadzora na mejah, trgovine in univerzitetnih izmenjav.

Orban, Salvini in Morawiecki o novem zavezništvu desnih strank

"Imela sva zelo zanimiv pogovor na daljavo. Govorila sva o sodelovanju Italija-Slovenija na področju zdravstva in nadzora meja – o težavah, ki jih imamo – pa tudi o trgovini in univerzitetnih izmenjavah," je dejal Salvini.

Tudi sestanek z Orbanom in Morawieckim v Budimpešti je bil po besedah Salvinija pred srečanjem pretežno vsebinski.

Novo zavezništvo desnih strank?

Gre mu za obnovo Evrope, utemeljene na delu, blagostanju in družini, na dnevni red srečanja pa postavlja sodelovanje pri zdravstvu, izobraževanju in delu, pa vprašanje zaviranja gospodarske rasti v Evropi in njeno migrantsko politiko ter še odnos do Rusije, Kitajske in zlasti Turčije, ki je za Salvinija problematična, je poročal Petrovec.

Združitev konservativcev z Identiteto in demokracijo?

Na srečanju so politiki govorili o krepitvi vezi med desničarskimi strankami v Evropi in morebitnem oblikovanju nove politične skupine v Evropskem parlamentu. Salvini (levo) in Orban na skupni tiskovni konferenci v Budimpešti maja 2019. Foto: EPA
Na srečanju so politiki govorili o krepitvi vezi med desničarskimi strankami v Evropi in morebitnem oblikovanju nove politične skupine v Evropskem parlamentu. Salvini (levo) in Orban na skupni tiskovni konferenci v Budimpešti maja 2019. Foto: EPA

Toda očitno bo šlo tudi za evropska zavezništva. Na vprašanje Petrovca je Salvini potrdil, da bi mu bila združitev desnih političnih skupin Evropskega parlamenta – Identitete in demokracije (ID) ter Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) – ljuba. Verjame, da gre za nosilki prvinskih evropskih vrednot, potrebnih za ponovno krepitev Unije.

Če bi se takšni navezi pridružil še Orbanov Fidesz, bi tako nastala druga največja politična skupina v Bruslju – številčnejša od Socialistov in demokratov, je še poročal Petrovec. Vladajoča poljska stranka PiS je v Evropskem parlamentu ob tem članica politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).