Madžarski predstavnik na evrovizijskem glasbenem odru. Foto: EPA
Madžarski predstavnik na evrovizijskem glasbenem odru. Foto: EPA

Načrt po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vključuje "sredstva za iskanje in usposabljanje talentov ter subvencije za ustvarjanje vsebin in marketing ter za zagotavljanje infrastrukture".

Szilard Demeter, vodja projekta, ki ga je predsednik madžarske vlade Viktor Orban leta 2019 imenoval za kulturnega komisarja, je dejal, da si želijo z načrtovanim vložkom dvigniti kakovost madžarske pop- in rockglasbe, hkrati pa tudi graditi narodno identiteto, je povzel AFP.

"Glasba lahko predstavi razlike v madžarskem značaju, viziji in zgodovinski izkušnji," je Demeter po lanski predstavitvi osnutka načrta pojasnil za omenjeno agencijo. Dodal je, da načrt morda ni najbolj razumljiv, če se nanj gleda z zahodnoevropskega vidika. A ravno zato je lahko po njegovih besedah "vznemirljiv in eksotičen".

Sorodna novica Viktor Orban - "zaščitnik" Madžarov in ikona evropske desnice

"Krepitev narodne identitete s pomočjo narodne kulture"

Kritike madžarske vlade pa skrbi, da glasbena reforma odpira novo fronto v kulturni vojni, ki se zaostruje. Orban je po pisanju AFP-ja že leta 2018 napovedal, da so za Madžarsko na vidiku velike spremembe v kulturni in akademski sferi, ki jih sicer v provladnih krogih prepoznavajo kot valilnice liberalizma.

Orbanu naklonjeni Demeter, ki v Budimpešti vodi tudi prestižni leposlovni muzej, je potrdil, da na Madžarskem poteka kulturni boj, a zanj je v ospredju tega boja vprašanje, ali bo madžarska kultura sploh še obstajala čez 100 let. Zato se zavzema za krepitev narodne identitete s pomočjo narodne kulture.

Čeprav je Demeter v nekem intervjuju dejal, da nima rad popglasbenikov, ki pljuvajo čez politiko, saj naj bi to razdvajalo občinstva, je za AFP zatrdil, da za vključitev v glasbeno reformo politično prepričanje ne bo ovira, važna bo kakovost. "Raznolikost je bistvo madžarske kulturne moči, tako kot je raznolikost med narodnimi kulturami bistvo moči Evrope," je dejal.

Niso hoteli pokazati Sorosove majice

A Madžarska je denimo sprejela zakon, ki je bil uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa ta se je bila leta 2019 nato primorana preseliti na Dunaj.

Zakon je bil uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros. Foto: Reuters
Zakon je bil uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros. Foto: Reuters

In kot opozarja Ferenc Megyeri, pevec punk skupine Usual Disappointments, ki je izdala kritične skladbe z naslovi Viktor, Absurdistan in Soros, madžarska vlada že zdaj cenzurira glasbenike. Omenjene pesmi so bile oktobra lani izrezane iz s strani vlade financiranega spletnega prenosa njihovega koncerta. Megyerija so organizatorji naprosili tudi, naj sleče majico, na kateri je pisalo Soros. "Ker sem odklonil, so se nato med prenosom osredotočili na moj obraz," je še dejal glasbenik.

Večkrat nagrajeni tekstopisec Zoltan Czutor pa je dejal, da bi iz sredstev, predvidenih za reformo, lahko sicer naredili marsikaj dobrega, denimo za glasbeno izobrazbo otrok, a je ob tem izrazil bojazen pred indoktrinacijo. Dejal je, da se izvajalci v svojih delih že zdaj izogibajo političnim temam, ker se bojijo, da jih ne bodo vabili na koncerte ali pa da njihovih skladb ne bodo vrteli po radiu, je še zapisal AFP.