Srednjeevropska univerza (CEU) filantropa Georgea Sorosa v Budimpešti leta 2018, že leto pozneje je zaradi nevzdržnih razmer univerza svoj sedež preselila na Dunaj. Foto: EPA
Srednjeevropska univerza (CEU) filantropa Georgea Sorosa v Budimpešti leta 2018, že leto pozneje je zaradi nevzdržnih razmer univerza svoj sedež preselila na Dunaj. Foto: EPA

Kot je za radio Slovenija poročal Luka Robida, kritiki opozarjajo, da si najmočnejša madžarska stranka Fidesz po prevzemu številnih družbenih podsistemov zdaj podreja še univerze. Avtor zakonodaje, namestnik madžarskega premierja Viktorja Orbana Sandor Pinter potrebo po spremembah utemeljuje z nujnostjo vnovičnega razmisleka vloge države v visokem šolstvu; po njegovem privatizacija pomeni boljše upravljanje finančnih sredstev in nepremičnin, vezanih na univerze in kulturne ustanove. In še temeljno pričakovanje je, da bodo skladi branili preživetje in dobrobit naroda; njihova naloga bo krepiti nacionalno identiteto.

Poslanci Fidesza, ki imajo v parlamentu dvotretjinsko večino, so tako v torek zakon gladko potrdili.

Sorodna novica Sodišče EU-ja: madžarska reforma visokega šolstva ni v skladu z zakoni Unije

Vpliv na delovanje univerz

Vlada bo tako imenovala odbor za vodenje skladov, ki bodo upravljali precejšnje državno nepremičninsko premoženje, izkoristili pa bodo lahko tudi evropska sredstva v vrednosti milijarde evrov, ob čemer bodo imeli vpliv na vsakodnevno delovanje univerz. Vlada bo financirala tudi več upravnih odborov prek svojega deleža v podjetjih MOL in Richter, je poročal Reuters.

"Načrtujete, da se boste brezplačno odrekli ostankom narodnega bogastva v korist tem skladom," je bila kritična članica opozicije Erzsebet Schmuck iz stranke Politika je lahko drugačna (LMP). Orban ji je odgovoril, da državnih univerz ne bodo privatizirali in da njegova vlada investira v boljše izobraževanje s tem, ko bo na te fundacije prenesel dobršen del premoženja.

"Orban napovedal ideološko vojno"

Attila Chikan, profesor na ekonomski univerzi Corvinus v Budimpešti in nekdanji minister v prvi Orbanovi vladi leta 1998, je dejal, da je premier s tem napovedal "ideološko vojno".

"Saj sploh ni skrivnost: po prevzemu politične in gospodarske moči želijo prevzeti še intelektualno," je dejal. Poudaril je, da je poteza vlade prišla po tem, ko je vlada uvedla reformo visokega šolstva in okrepila nadzor nad akademskim raziskovalnim delom. S tem je prisilila uveljavljeno Srednjeevropsko univerzo filantropa Georgea Sorosa, da je svoj sedež pred dvema letoma preselila na Dunaj. Sodišče EU-ja je oktobra lani razsodilo, da madžarska reforma šolstva ni v skladu z zakoni EU-ja.

Vlada premierja Viktorja Orbana Georgea Sorosa že več let obravnava kot glavnega sovražnika države, ker da financira nezakonite migracije na Madžarsko. Sprejeli so tudi posebno zakonodajo
Vlada premierja Viktorja Orbana Georgea Sorosa že več let obravnava kot glavnega sovražnika države, ker da financira nezakonite migracije na Madžarsko. Sprejeli so tudi posebno zakonodajo "ustavite Sorosa", ki naj bi to preprečevala. Foto: EPA

Opozicija še opozarja, da bi lahko Orban ohranil nadzor nad univerzami tudi po letu 2022 in spodkopal njihovo avtonomijo.

"Vladni vpliv bo neizmeren. Kritiki poudarjajo, da vlada sploh ne skriva želje, da si bo, potem ko si je zagotovila politično in gospodarsko nadvlado, zdaj podredila še kulturno in intelektualno sfero. Ko se je pod pritiskom pred časom znašla cenjena Srednjeevropska univerza, se je odločila za ohranitev avtonomije, to pa je pomenilo selitev univerzitetnega delovanja na Dunaj," je še poročal Luka Robida.