Madžarska opozicija želi proti Orbanu nastopiti skupno. Foto: Reuters
Madžarska opozicija želi proti Orbanu nastopiti skupno. Foto: Reuters

Opozicija vlado obtožuje kibernetskega napada, vladajoča stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana pa ji očita "nesposobnost".

Primarne volitve opozicije so se začele v soboto tako na spletu kot na stojnicah, postavljenih na javnih mestih v parkih, mestih in nakupovalnih središčih. Vendar pa je bilo glasovanje po dveh urah zaradi tehničnih težav prekinjeno.

Po navedbah organizatorjev se je zgodil kibernetski napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Opozicija je odgovornost zanj pripisala Orbanu in vladi, češ da so se "ustrašili, da bi množica ljudi izrazila svoje mnenje". Zagotovili so, da se bo "zgodovinski proces" v ponedeljek nadaljeval.

V Fideszu so opozicijo medtem pozvali, naj "za svojo nesposobnost ne krivi drugih". Osrednji provladni dnevnik Magyar Nemzet je kritiziral zlom sistema in "popolno amaterstvo" volitev, ki so jih zaznamovale "velike organizacijske težave".

Madžarska opozicija namerava na parlamentarnih volitvah prihodnjo pomlad združeno nastopiti proti Orbanovi protipriseljenski stranki Fidesz. Prvi krog primarnih volitev bo potekal do 26. septembra.

V igri za vodilnega kandidata za premierja je pet imen, med njimi so župan Budimpešte Gergely Karacsony iz vrst levozelene stranke Dialog, predsednik skrajnodesničarske stranke Jobbik Peter Jakab in evropska poslanka iz vrst socialistov Klara Dobrev.