Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prihodnost naših otrok je ogrožena, zato pri tej zadevi ne moremo popustiti," je sporočil Orban v videoposnetku na svojem Facebooku. Madžarska vlada zakon predstavlja kot prepoved spolne propagande.

"V zadnjih tednih je Bruselj jasno napadel Madžarsko glede zakona o zaščiti otrok. Madžarski zakoni ne dovoljujejo spolne propagande v vrtcih, šolah, na televiziji in v oglasih," je še dejal Orban.

Evropska unija se na napoved referenduma ni odzvala. Madžarski zakon so v Bruslju sicer označili za kršenje osnovnih pravic pripadnikov skupnosti LGBTIQ. Evropska komisija je zaradi tega sprožila tudi postopek proti Madžarski.

Zakon mladoletnim prepoveduje oz. omejuje dostop do vsebin o samoidentificiranju z drugačno identiteto kot tisto, ki ustreza spolu ob rojstvu, in vsebin o spremembi spola ali homoseksualnosti, ter zahteva opozorilo na otroških knjigah z vsebinami o LGBTIQ.

Prepovedani so tudi oglasi, v katerih so homoseksualci ali transspolne osebe prikazani kot del normalnega življenja, zakon pa vzpostavlja tudi seznam organizacij, ki jim bo v šolah dovoljeno izvajati spolno vzgojo.

Pet referendumskih vprašanj

Orban v objavi na Facebooku datuma referenduma ni razkril. Je pa napovedal, da bodo državljanom zastavili pet vprašanj – med njimi: ali "podpirajo delavnice o spolni usmerjenosti v šolah brez soglasja staršev" in ali "je treba med otroki promovirati spremembo spola".

Spraševali bodo še, ali je treba vsebino, ki bi lahko vplivala na spolno usmerjenost otrok, prikazovati brez kakršnih koli omejitev ter ali naj bo možnost spremembe spola na voljo tudi otrokom.