Orban bo lahko po novem zakonu vladal neomejeno. Foto: EPA
Orban bo lahko po novem zakonu vladal neomejeno. Foto: EPA

Parlament se je z današnjim sprejetjem zakonodaje praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko nedoločen čas vladal neomejeno.

Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Za novo zakonodajo je glasovalo 138 od skupno 199 madžarskih poslancev, 53 jih je bilo proti. Za sprejetje je bila potrebna dvotretjinska večina.

Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do petih let zapora za tiste, ki bi širili "lažne" novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti, kar poraja strahove, da bi oblasti lahko zakon uporabile za cenzuro ali samocenzuro kritik vladnega odziva.

Madžarska opozicija je do nove zakonodaje kritična, češ da je izključila parlament iz procesov odločanja v državi.

Prejšnji teden jo je kritizirala tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić, ki je v odprtem pismu madžarski vladi med drugim zapisala, da časovno neomejene izredne razmere brez nadzora ne zagotavljajo spoštovanja temeljnih načel demokracije.

Številni zaskrbljeni

Več novinarskih organizacij je v pismu predsednikom evropskih institucij prejšnji teden izrazilo zaskrbljenost, da bo zakonodaja ogrozila temeljne pravice in prost pretok informacij. Zakonodajo bi po njihovem mnenju vlada v Budimpešti lahko izrabila za ustrahovanje novinarjev in spodbudila njihovo samocenzuro.

Izredne razmere, ki so jih razglasili na Madžarskem zaradi pandemije novega koronavirusa, vključujejo zaprtje madžarskih meja ter univerz, šol, vrtcev in sodišč po državi. Na Madžarskem so do danes potrdili 447 okužb z novim koronavirusom, od nedelje 39, 15 ljudi je umrlo.