Budimpešta v času izrednih ukrepov. Foto: Reuters
Budimpešta v času izrednih ukrepov. Foto: Reuters

Med njimi je tudi eden od opozicijskih politikov. To je že sprožilo ostre kritike, da premier Viktor Orban zlorablja razširjena pooblastila in da želi tako utišati kritike vlade.

Policija je kazensko ovadila 86 ljudi, ki naj bi na spletu sejali strah zaradi virusa. Zakonodajo, ki to omogoča, je parlament v Budimpešti potrdil 30. marca, ko je Orbanu tudi podelil posebna pooblastila, da lahko med epidemijo v državi vlada z odloki.

V skladu s to zakonodajo je za tiste, ki širijo lažne novice o novem koronavirusu ali pa o vladnih ukrepih za njegovo zajezitev, zagrožena zaporna kazen do petih let zapora.

Parlament je Orbanu 30. marca podelil posebna pooblastila. Foto: Reuters
Parlament je Orbanu 30. marca podelil posebna pooblastila. Foto: Reuters

Danes je opozicijo razburila aretacija člana stranke Momentum. Prijeli so ga, ker je objavil sporočilo glede spornega načrta vlade, da iz bolnišnic odstranijo tiste bolnike, ki nimajo novega koronavirusa, in tako naredijo prostor za tiste, ki so zboleli za covidom-19.

Sporno vse, kar naj bi spodkopavalo ukrepe

Razburilo je tudi sporočilo policije, da so na severovzhodu Madžarske za več ur pridržali 64-letnega moškega, ker je "objavljal lažna dejstva na spletni strani družbenega omrežja". "Policija vseskozi spremlja objave na spletu," so zapisali v sporočilu.

Moški je sicer objavil kritično sporočilo glede omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, zraven pa je zapisal tudi: "Si neusmiljen tiran. Ampak vedi, diktatorji so še vedno do zdaj padli." Ko so ga izpustili, je povedal, da je policijo zanimalo predvsem, koga je mislil z besedo diktator. Tožilstvo je primer že zavrglo.

"Začeli so z utišanjem kritičnih glasov. Policijska dejanja zastrašujejo ljudi, ki pišejo ali govorijo resnico," je na Facebooku objavil neodvisni poslanec Akos Hadhazy.

Pred zaostritvijo zakonodaje v marcu je "širjenje strahu" pomenilo širjenje stališč ali neresničnih dejstev oz. manipulacij med širšo množico, kar bi lahko povzročilo veliko zmedo ali nemir v večji skupini ljudi. Zdaj pa se pod to šteje tudi širjenje stališč, ki bi lahko omejevala ali preprečevala učinkovitost ukrepov za boj proti širjenju virusa.

Prejšnji teden so tako pridržali tudi 52-letno žensko, ki je na spletu objavila, da naj bi se več zdravstvenih ustanov na Madžarskem že kmalu zaprlo. To bi lahko spodkopalo zaupanje v javni zdravstveni sistem, so pridržanje utemeljili na policiji.