Več poslancev poziva EPP, naj izključi Fidesz. Foto: Reuters
Več poslancev poziva EPP, naj izključi Fidesz. Foto: Reuters

Vodja politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe García Pérez je poudarila, da madžarski premier Viktor Orban nadzoruje medije in zatira civilnodružbene organizacije. Zato je Evropsko komisijo in Svet EU-ja pozvala k ukrepanju proti tej državi. Svet je pozvala k začetku razprave o 7. členu pogodbe EU-ja, Evropsko ljudsko stranko (EPP) pa, naj Orbanov Fidesz izključi iz svojih vrst.

Da so izredni ukrepi, ki Orbanu omogočajo vladanje z odloki, zadosten razlog, da komisija sproži pravni postopek proti Madžarski, se je strinjala tudi evropska poslanka iz vrst liberalcev (Renew) Ramona Strugariu.

"Ta vlada ne bi smela prejeti niti enega centa od EU-ja – ne danes ne v prihodnjem večletnem finančnem okviru, dokler ne bodo sledili pravilom in vrednotam," je poudarila. Morajo pa sredstva prejeti ljudje, podjetja in skupnosti, a neposredno od komisije, je zatrdila.

Malin Björk iz vrst levice (GUE/NGL) je poudarila, da države, ki ne spoštujejo vladavine prava in demokracije, ne smejo prejeti niti centa iz skladov za obnovo po pandemiji. Tudi ona je dejala, da čakajo na ukrepanje Evropske komisije in Sveta EU-ja. Tudi ona je EPP pozvala k izključitvi Fidesza.

Orban se razprave kljub vabilu ni udeležil. Foto: Reuters
Orban se razprave kljub vabilu ni udeležil. Foto: Reuters

Pozivi k ukrepanju tudi v EPP-ju

K ukrepanju proti Madžarski so pozvali tudi nekateri poslanci iz vrst EPP-ja. "Čas je za ukrepanje, dovolj imamo besed," je dejal Christophe Hansen. Komisijo in Svet EU-ja je ob tem vprašal, kje sta bila, ko "je bila demokracija dana v karanteno".

Na drugi strani je Andor Deli (EPP/Fidesz) druge razpravljavce obtožil, da gre za ideološke razprave. Poudaril je, da bi morali namesto tega razpravljati o bistvenejših stvareh, kot sta varovanje zdravja in oživitev gospodarstva.

Podpora skrajne desnice za Madžarsko

Z njim se je strinjala tudi evropska poslanka skrajno desne skupine Identiteta in demokracija (ID) Annalisa Tardino, ki je dejala, da gre za ideološki napad na Madžarsko. Tudi po njenih besedah bi se morali osredotočati na to, da kriza še traja.

Beata Kempa iz konservativne skupine Evropski konservativci in reformisti (ECR) je prav tako poudarila, da je treba govoriti o krizi. "Danes govorimo o državah, ki se bojujejo proti novemu koronavirusu, in ne o demokraciji. Vsaka država ima pravico, da se odloči, kakor želi," je povedala.

Komisija še ne namerava sprožiti postopka

Evropska komisarka Vera Jourova je v odzivu na pozive poslancev in poslank dejala, da komisija pozorno spremlja dogajanje na Madžarskem, pri čemer za zdaj še ne namerava sprožiti pravnega postopka proti tej državi. Poudarila pa je, da se tudi sama zavzema za pogojevanje prejemanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Po njenih besedah smo v časih, polnih izzivov, ki zahtevajo izredne ukrepe, vendar morajo biti ti ustrezni, sorazmerni in časovno omejeni. Pri madžarskih ukrepih največjo zaskrbljenost povzroča ravno to, da ukrepi niso časovno omejeni.

Državna sekretarka s hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve Nikolina Brnjac pa je v imenu hrvaškega predsedstva Svetu EU-ja dejala, da so pripravljeni nadaljevati postopka po 7. členu pogodbe EU-ja, v katerem sta bili Madžarska in Poljska že predtem, ko bo mogoče. Razprava o tem je bila sicer na dnevnem redu marčnega zasedanja sveta EU-ja za splošne zadeve, ki so ga morali zaradi pandemije odpovedati.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je sicer na razpravo, ki bi morala po prvotnih načrtih potekati v sredo, povabil tudi Orbana. Ta mu je odgovoril, da bo madžarsko vlado zastopala pravosodna ministrica Judit Varga, česar pa Evropski parlament ni sprejel.

"Lov na čarovnice"

Vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas je v odzivu danes razpravo označil za "lov na čarovnice in navidezno sojenje". "Sodba je bila že vnaprej napisana, pri čemer še pravosodna ministrica ni mogla predstaviti stališča," je povedal.

Evropski parlament razpravljal o Madžarski