Prebežniki v Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Prebežniki v Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Nova operacija bo uporabljena za nadzor embarga tako iz zraka, prek satelitov in na morju, so potrdili diplomatski viri. Poleg nadzora nad embargom nad orožjem za Libijo je namen operacije tudi zajeziti organizirano tihotapljenje ljudi ter urjenje libijske obalne straže in mornarice.

Odločitev morajo v pisnem postopku potrditi še v posameznih državah članicah. Ta naj bi se začel po neuradnih navedbah v petek. Pisni postopki sicer trajajo različno dolgo, običajno nekaj dni.

Ladje bodo plule stran od begunskih poti

Zunanji ministri držav članic EU-ja so se načeloma že februarja dogovorili o misiji Irene, ki bo nasledila operacijo Sofija. Dogovor je bil kljub temu sprejet s težavo – najspornejši naj bi bil prav del o nadzoru na morju. Avstrija in druge države, med njimi Madžarska, naj bi imele pomisleke, da bo operacija Irene na morju spodbudila prebežnike, da se podajo na nevarno pot čez Sredozemsko morje iz Afrike v Evropo, saj bi lahko računali, da jih bodo ladje rešile, če bodo zašli v težave.

Prav zaradi teh pomislekov je nato bil sprejet dogovor, da ladje ne bodo napotili v osrednji del Sredozemlja, ampak bolj vzhodno in stran od begunskih poti, na primer pred obalo Bengazija ali Sueškega prekopa.

Mandat operacije Sofija se bo končal konec meseca.