Turški tanker Elhiblu 1 je rešil 108 migrantov, ti pa so nato ugrabili ladjo, saj niso želeli, da jih vrne nazaj v Libijo, kjer jim grozijo mučenje in druge zlorabe. Kapitanu so naročili, naj tanker presumeri proti Malti.

Tanker Elhiblu (rdeča barva) je približno ob 8.30 vplul v pristanišče v Valetti, kjer so ga privezali na pomol Boiler Wharf. Foto: EPA
Tanker Elhiblu (rdeča barva) je približno ob 8.30 vplul v pristanišče v Valetti, kjer so ga privezali na pomol Boiler Wharf. Foto: EPA

Aretirani migranti obtoženi ugrabitve ladje
Malteške varnostne sile so nato davi še pred vplutjem tankerja v ozemeljske vode Malte prevzele nadzor nad ladjo in jo usmerile proti pristanišču v Valetti, kjer so migrante predali policiji. Pet migrantov, ki jih je policija doslej aretirala, je obtoženih ugrabitve ladje.

Migranti pred libijsko obalo ugrabili tanker

Nekateri poljubljali zemljo
Na krovu je bilo 108 migrantov, od tega 19 žensk in 12 otrok. Prvi so ladjo zapustili mladoletniki, nekateri migranti pa so ob prihodu na kopno poljubljali zemljo. Začasno bodo nastanjeni v enem od hotelov v malteški prestolnici.

Salvini migrante označil za pirate
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je migrante, ki so ugrabili ladjo, označil za pirate. V sredo je ocenil, da bi bila ladja lahko namenjena tudi na Lampeduso. Kot je dejal, ne gre več za reševalno operacijo, ampak ukrepanje proti piratom. V Italijo pa jih ne bo spustil, je zatrdil. Tako Malta kot Italija sicer ne sprejemata ladij z migranti.