Notranji minister Matteo Salvini znova nasprotuje vplutju ladje s prebežniki. Foto: EPA
Notranji minister Matteo Salvini znova nasprotuje vplutju ladje s prebežniki. Foto: EPA

"Nova v vrsti provokacij: Po več dneh v malteških vodah Sea Watch 3 s 47 ljudmi pluje proti našim obalam. Nihče se ne bo izkrcal v Italiji," je Salvini zapisal na Twitterju.

"Pripravljeni smo poslati zdravila, hrano ali kar koli je potrebno. Nato ladji svetujemo, da se obrne proti Marseillu in izkrca ljudi na francoski zemlji, namesto da več dni brezpredmetno čaka v italijanskih vodah," je na Facebooku zapisal drugi podpredsednik vlade Luigi Di Maio.

Notranje ministrstvo prazni begunsko taborišče Castelnuovo di Porto. Foto: EPA
Notranje ministrstvo prazni begunsko taborišče Castelnuovo di Porto. Foto: EPA

Ladja nemške nevladne organizacije Sea Watch 3, ki pluje pod nizozemsko zastavo, je pred šestimi dnevi pred libijsko obalo rešila 47 ljudi. "Približuje se sredozemski ciklon, redek vremenski pojav, ki prinaša sedem metrov visoke valove, dež in leden veter," so zapisali na Twitterju.

"Evropa, potrebujemo varno pristanišče," so pozvali k dovoljenju za vplutje v pristanišče. Tudi Malta ladji tega ni dovolila. Je pa vplutje v pristanišče mesta Palermo na Siciliji ladji ponudil tamkajšnji župan Leoluca Orlando in dodal, da je mednarodno pravo na njihovi strani, poroča France 24.

Praznjenje begunskega centra

Salvinijevo notranje ministrstvo se je medtem odločilo izprazniti in zapreti enega največjih begunskih centrov v Italiji, kar je sprožilo proteste krajevne skupnosti. V prvih petih dneh je center blizu Rima zapustilo več kot 300 od skupno 500 tam nastanjenih ljudi. Več v prispevku Janka Petrovca.

Italija zapira enega največjih centrov za begunce

Sodni postopek proti Salviniju zaradi "ugrabitve" prebežnikov

Sodišče na Siciliji je po poročanju portala Politico proti Salviniju sprožilo sodne postopke, ker avgusta lani kljub slabim bivalnim razmeram na ladji, zasidrani v pristanišču na Siciliji, ni dovolil izkrcanja 177 prebežnikom. V primeru obtožnice ga čaka sojenje zaradi nasilne ugrabitve.

Sorodna novica EU zaradi zadržkov Italije pripravljen prekiniti operacijo proti tihotapcem prebežnikov v Sredozemlju

Prebežnikom so dovolili izkrcanje po desetih dneh, ko so pripravljenost za sprejem izrazile Irska, Albanija in italijanska Katoliška cerkev.

"Priznam, blokiral sem izkrcanje migrantov. Sprašujem italijansko ljudstvo, naj ostanem minister in opravljam svoje dolžnosti ali prepustim sodiščem, da upravljajo politiko migracij?" je dejal v videoposnetku na Facebooku, v katerem je prebral pismo ministrskega tribunala, ki se ukvarja s sodnimi primeri proti članom vlade.

Salviniju po lastnih navedbah grozi med 3 in 15 leti zapora. Pred sodnim pregonom ga sicer brani parlamentarna imuniteta.