Marine Le Pen ni imela protikandata. Foto: EPA
Marine Le Pen ni imela protikandata. Foto: EPA

Marine Le Pen, ki stranko vodi že desetletje, ni imela protikandidata. Volitve so potekale po pošti in spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

52-letnica medtem že načrtuje ponovno, tretjo kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji potekale čez devet mesecev. Na njih bo njen glavni nasprotnik po vsej verjetnosti zdajšnji predsednik Emmanuel Macron, proti kateremu je enkrat – na predsedniških volitvah leta 2017 – že morala priznati poraz.

Na nedavnih regionalnih volitvah v Franciji, ki so bile pomemben pokazatelj političnega razpoloženja v Franciji pred spopadom za Elizejsko palačo, je sicer Nacionalni zbor, nekdaj znan kot Nacionalna fronta, utrpel hud poraz.

Kandidata stranke Thierryja Marianija je namreč v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala v drugem krogu volitev pred tednom dni prepričljivo premagal kandidat Republikancev Renaud Muselier.

Marine Le Pen je sicer krivdo za to, da jim ni uspelo prvič osvojiti zmage v kateri od francoskih regij in tako pomembno okrepiti položaja pred predsedniškimi volitvami, pripisala zelo nizki volilni udeležbi.

Hud poraz je na volitvah doživela tudi Macronova stranka Naprej, republika, medtem ko so velik uspeh dosegli predvsem Republikanci.