Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Na fotografiji je ob maturantih, ki imajo na glavah baretke, oblečeni pa so v maskirne hlače in črne majice z napisom "Za norijadu spremni" (kar je parafraza ustaškega vzklika "Za dom spremni", op. a.), tudi nasmejana učiteljica Nives Romanjek, ki na šoli poučuje hrvaški jezik. Oblečena je bila enako kot maturanti.

"V tem ne vidim nič spornega. Otrok k temu nisem spodbujala, niti otroci ne poznajo teh pozdravov," je za hrvaški časnik 24sata dejala učiteljica, ki se, kot poroča portal jutarnji.hr, nikakor ne strinja se s tem, da je nacistični pozdrav maturantov podpiranje ustaštva ali nacizma.

"Ne vem, o čem govorimo. Vsi niso niti dvignili desne roke, nekateri so dvignili levo, nekateri obe, nekateri niti ene, pa tudi te desne roke niso dvignjene v nekakšen nacistični pozdrav, a verjetno tega na fotografijah nihče ne vidi. Fotograf jih je vprašal, koliko so srečni, oni so odgovorili 'do neba' in dvignili roke, da to pokažejo," je dejala učiteljica.

Ministrstvo za znanost in izobraževanje je od šole že zahtevalo poročilo o omenjenem incidentu. "V vsakem primeru najostreje obsojamo navedeni primer, ministrstvo pa bo ukrepalo v okviru svojih pristojnosti. Prav tako smo prepričani, da bodo enako storile druge pristojne službe in institucije, na primer šola, državno tožilstvo in policija," so sporočili z ministrstva.

Dodali so, da se spodbujanje k nasilju in sovraštvu kaznuje v skladu z več hrvaškimi zakoni.

Učiteljica je po poročanju hrvaških medijev zelo dejavna na Facebooku, na katerem izkazuje naklonjenost ustaštvu. Leta 2015 je med drugim napisala: "Za dom spremna! Če komu ni všeč moj pozdrav, mu ni treba biti med mojimi prijatelji."