Gre za drugo preiskavo proti kanclerju Kurzu letos. Foto: EPA
Gre za drugo preiskavo proti kanclerju Kurzu letos. Foto: EPA

Namestnica generalnega sekretarja ÖVP-ja Gabriela Schwarz je potrdila, da so bili preiskovalci na sedežu stranke, ni pa navedla razloga za njihov obisk. Pri tem je poudarila, da so od medijev v zadnjih dneh prejeli številna vprašanja o morebitni preiskavi.

"Nadaljujejo se obtožbe o dogodkih, od katerih so se nekateri zgodili pred petimi leti. To se dogaja z istim ciljem in metodo: resno škodovati Ljudski stranki in Sebastianu Kurzu," je sporočila Schwarz.

Preiskave so potekale tudi v uradu kanclerja Kurza. Po poročanju časopisa Die Presse je v ozadju preiskav sum korupcije v povezavi z objavo reklam in anket v časopisu Österreich. Kurz naj bi bil osumljen kot sostorilec.

Avstrijska ministrstva imajo visoke proračune za časopisno oglaševanje, na kar v Avstriji že dalj časa opozarjajo, saj bi lahko šlo za neupravičen vpliv na medije, poroča Reuters.

Kurz zavrača očitke

Tiskovni predstavnik kanclerjevega urada je potrdil, da so preiskali tudi pisarne in domove tiskovnega predstavnika, vodjo odnosov z mediji ter enega ožjih svetovalcev kanclerja.

Kurz je zavrnil očitke tožilstva. "Prepričan sem, da se bodo tudi ti očitki kmalu izkazali za napačne," je povedal za avstrijsko televizijo ORF. Preiskovalcem je očital, da so iz konteksta vzeli tekstovna sporočila in jih napačno prikazali.

Očitke zavračata tudi ÖVP in medijska hiša.

Preiskali so tudi prostore ministrstva za finance. Finančni minister Gernot Blümel je sicer tarča preiskave zaradi sumljivega financiranja stranke, ki naj bi prišlo od igralniške skupine Novomatic.

Druga preiskava proti Kurzu

Kancler Kurz je tako tarča že druge preiskave v Avstriji. Od maja letos ga preiskujejo zaradi suma lažnega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo v aferi Ibiza. Avstrijski kancler je sicer trenutno na vrhu voditeljev Evropske unije in Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju.

Sebastian Kurz je od januarja 2020 na čelu vlade, ki jo je oblikoval skupaj z Zelenimi. Gre za njegov drugi mandat, potem ko je zaradi afere Ibiza razpadla koalicija s svobodnjaki (FPÖ). Odkar je bil nekdanji vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache na Ibizi ujet pri nagovarjanju h korupciji, je avstrijsko politiko pretreslo še več preiskav domnevne korupcije.