Z Babišem želijo sodelovati le redki, a podpira ga predsednik države Zeman. Foto: Reuters
Z Babišem želijo sodelovati le redki, a podpira ga predsednik države Zeman. Foto: Reuters

Nova svetovna preiskava mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in partnerjev je namreč razkrila, da naj bi Babiš leta 2009 prek slamnatih podjetij kupil več nepremičnin na francoski Azurni obali, vrednih na milijone evrov. Češka policija je že napovedala preiskavo očitkov o pranju denarja in davčnih utajah. Premier medtem očitke zavrača kot poskus vplivanja na izid parlamentarnih volitev in zatrjuje, da ni storil nič nezakonitega.

Babiševi stranki Ano se na volitvah kljub temu napoveduje zmaga, a javnomnenjske raziskave niso upoštevale posledic najnovejše afere. Ano naj bi po različnih anketah prejela dobrih 25 odstotkov glasov. Sledita ji konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj), v katerem so moči združile tri precej različne stranke TOP 09, Demokratska državljanska stranka (ODS) in krščanski demokrati (KDU-ČSL) – z okoli 21-odstotno podporo ter stranka Pirati in župani, ki jo podpira približno 18 odstotka vprašanih.

V parlament se bo poleg tega zagotovo prebila še skrajno desna, proti priseljencem in Evropski uniji nastrojena stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) Tomia Okamure, ki naj bi prejela 11 odstotkov glasov. Komunistom (KSČM) in socialdemokratom (ČSSD), ki so del aktualne vladne koalicije, medtem grozi, da morda ne bodo dosegli petodstotnega praga.

Sorodna novica Skupaj s Pirati v napad na vladavino oligarha Babiša

Tretjina Čehov še neodločena

Volilna bitka je tako tesna in izida ni mogoče z gotovostjo napovedati, še posebej ob tem, da skoraj tretjina Čehov v zadnjih anketah ostaja neodločena. Poznavalci svarijo tudi pred morebitnim porastom skrajnih strank. Ugotavljajo, da je položaj precej nestabilen in obstaja nevarnost političnega pata.

Češki predsednik Miloš Zeman, velik zaveznik Babiša, je poleg tega napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Nova vlada bo državo vodila tudi skozi predsedovanje Svetu EU-ja v drugi polovici leta 2022.

Volišča se bodo danes odprla ob 14.00 in bodo odprta do 22.00, v soboto pa bodo volili od 8.00 do 14.00. Za okoli 8000 ljudi, ki so v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom, so se volitve začele že v sredo, glasujejo pa lahko na t. i. drive in voliščih, ne da bi stopili iz avtomobila.

Na Češkem vse oči uprte v razplet volitev