Dokumenti so razkrili skrivnosti Putina (levo), Babiša (v sredini) in kralja Abdulaha. Foto: EPA
Dokumenti so razkrili skrivnosti Putina (levo), Babiša (v sredini) in kralja Abdulaha. Foto: EPA

Novinarska preiskava pod vodstvom Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je razkrila finančne skrivnosti številnih bogatašev, politikov in funkcionarjev, ki v davčnih oazah skrivajo milijarde dolarjev pred davčno službo, upniki in kriminalisti.

Jordanski kralj Abdulah II., češki premier Andrej Babiš in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev so prek slamnatih podjetij kupili za več milijonov evrov luksuznih nepremičnin.

Abdulah II. je v ZDA in Združenem kraljestvu nakupil za več kot 100 milijonov dolarjev nepremičnin. Družina Alijeva naj bi bila vpletena v nakupe nepremičnin v vrednosti 400 milijonov dolarjev, eno izmed nepremičnin pa naj bi nato celo prodali britanski kraljevi družini, navaja BBC. Babiš je za dobrih deset milijonov dolarjev kupoval graščine po Franciji.

Mrežo podjetij v davčnih oazah imajo tudi predsednik Kenije Uhuru Kenyatta in šest članov njegove družine. Vrednost enega od podjetij je ocenjena na 30 milijonov dolarjev.

Člani ožjega kroga pakistanskega premierja Imrana Khana, vključno z ministri, posedujejo podjetja in sklade v davčnih oazah, ki hranijo milijone dolarjev.

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je fundacijo na Panami, ki je nakazovala redna izplačila njegovi družini, zamenjal za sklad v ameriški zvezni državi Južna Dakota.

Zdi se, da je v nečedne posle vpleten tudi ciprski predsednik Nicos Anastasiades, ki naj bi ustanovil odvetniško družbo, katera je zagotovila lažne lastnike, s katerimi so zakrili resnično lastništvo podjetij v davčnih oazah. Ciper sicer velja za eno izmed davčnih oaz.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je svoj delež iz podjetja v davčni oazi povlekel, tik preden je zmagal na predsedniških volitvah 2019, še poroča BBC.

Svetlana Krivonogikh, lastnica stanovanja v Monte Carlu in mati Putinovega otroka?

Neka Rusinja naj bi obogatela, potem ko je domnevno rodila otroka ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, navaja The Washington Post.

Luksuzno štirinadstropno stanovanje v kompleksu Monte Carlo Star je leta 2003 kupilo slamnato podjetje Brockville Development Ltd z Britanskih Deviških otokov. Podjetje je nadalje v lasti entitet Sefton Securities in pozneje tudi Radnor Investments SA. Obe podjetji sta registrirani v Panami.

Guardian je na podlagi Pandorinih dokumentov razkril identiteto resnične lastnice stanovanja v Monaku. To je Svetlana Krivonogikh. Rusinja je na prelomu tisočletja nenadoma obogatela. Kupila je luksuzno stanovanje v domačen Sankt Peterburgu, več nepremičnin v Moskvi in jahto v skupni vrednosti okoli sto milijonov dolarjev (85 milijonov evrov).

Ruski mediji poročajo, da je Svetlana Krivonogikh odraščala v revni družini in pozneje študirala ekonomijo. Neodvisno ruski raziskovalni portal Proekt trdi, da je konec 90. let spoznala Putina, ko je bil še namestnik župana v Sankt Peterburgu.

Domnevno naj bi postala ljubimca. Redki javno dostopni podatki kažejo, da sta večkrat skupaj potovala z letalom, ko se je Putin vzpenjal na družbeni lestvici – leta 1998 je postal vodja obveščevalne službe FSB, nato premier, leta 2000 pa prvič predsednik države.

Marca 2003 je Krivonogikh rodila hčerko Elizaveto oz. Luizo Rozovo. Proekt trdi, da je Putin njen oče. Luiza Rozova in Svetlana Krivonogikh se na vprašanja Guardiana nista odzvali.

Kremelj medtem nikoli ne komentira zasebnih zadev predsednika. Putin se je sicer leta 2013 ločil od žene Ljudmile, s katero imata dve hčeri, Mašo in Katerino.

Bančni center v Panami, ki jo je Evropska unija lani uvrstila med davčne oaze. Foto: EPA
Bančni center v Panami, ki jo je Evropska unija lani uvrstila med davčne oaze. Foto: EPA

Podatki pricurljali iz 14 družb za upravljanje slamnatih podjetij

Pandorini dokumenti so pricurljali iz 14 registracijskih družb, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje.

Omenjene družbe obratujejo v številnih državah, med njimi v Švici, Singapurju, Cipru, Belizeju in Britanskimi Deviškimi otoki.

ICIJ je dokumente poimenoval po t. i. pandorini skrinji, saj menijo, da preiskava "odpira skrinjo številnih zadev".

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je skupaj z medijskimi partnerji analiziral 11,9 milijona datotek z e-sporočili, ustanovnimi papirji in drugo dokumentacijo, ki je razkrila posle okoli 130 milijarderjev iz Rusije, ZDA, Turčije in drugih držav, 35 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter več kot 330 politikov in javnih funkcionarjev.

Oštro bo razkril podrobnosti o poslih Slovencev

Medijski partner projekta je tudi preiskovalni portal Oštro v Sloveniji. Njihovi novinarji so v več kot desetmesečni preiskavi pregledali okoli 9000 dokumentov, povezanih s Slovenijo, poročajo na svoji spletni strani.

"Med njimi so elektronska korespondenca, dokazila o lastništvu, poslovni načrti in druga dokumentacija najmanj 40 podjetij z Britanskih Deviških otokov, Sejšelov, Cipra, iz Belizeja in drugih davčnih oaz," pišejo na portalu in dodajajo, da bodo podrobnosti razkrivali v prihodnjih "dneh, tednih in mesecih". Med lastniki podjetij so "slovenski športniki, podjetniki in osumljeni ali pobegli gospodarski kriminalci".

Oštro na svoji spletni strani navaja, da poslovanje prek davčnih oaz v večini držav samo po sebi ni protizakonito, vendar morajo subjekti upoštevati nacionalne zakonodaje. V Sloveniji je treba podjetja ali naložbe v tujini prijaviti davčni upravi.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v lanski raziskavi ocenila, da je v davčnih oazah skritega vsaj nekaj manj kot 10.000 milijard evrov premoženja.

Babiš kupil francoski dvorec

Iz naše bližine je preiskava zajela češkega premierja Andreja Babiša, sicer enega najbogatejših Čehov. Julija 2009 je najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki tradicionalno posluje s premožnimi in vplivnimi strankami. Ta je za Babiša ustanovila dve slamnati podjetji – eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškem Washingtonu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA)

Iz elektronskih sporočil, ki jih je pridobil ICIJ, je razvidno, da je Babiš novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov (22 milijonov dolarjev), ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku.

Sodelovalo več kot 150 medijev

V novinarski preiskavi je sodelovalo 150 medijev, med njimi ameriški časnik Washington Post, britanska BBC in Guardian, avstrijska radiotelevizija ORF, francoski časnik Le Monde, nemški javni radioteleviziji NDR, WDR ter časnik Süddeutsche Zeitung, španski časnik El Pais ter slovenski raziskovalni portal Oštro.

Monaško podjetje je s tem denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, vključno z dvorcem Bigaud in več zemljišči. Leta 2010 so Babiš in z njim povezana podjetja kupili še več posestev v okolici dvorca, vključno z dvonadstropno vilo z bazenom in garažo.

Babiš, ki se na vprašanja novinarjev ni odzval, je moral kot politični funkcionar po češki zakonodaji razkriti svoje premoženje. Vendar v dokumentih, ki jih je pridobil češki preiskovalni portal Investigazce.cz, ni podatkov o posestvih na Azurni obali, niti o podjetjih, prek katerih je te nepremičnine kupil.

Češka po ocenah ekonomistov zaradi utaje davkov izgubi več kot sedem odstotkov letnih prihodkov. Približno 4,3 milijarde evrov vsako leto izgine v davčnih oazah, ki jih uporabljajo najpremožnejši Čehi in njihova podjetja.

Nepremičnine sta prek davčnih oaz kupovala nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Cherie, še navaja STA.

Pandorini dokumenti obsežnejši od Panamskih

Washington Post še poudarja, da so Pandorini dokumenti razsežnejši od Panamskih dokumentov izpred petih let. Dokumenti razkrivajo 29.000 računov v davčnih oazah, kar je več kot dvakrat več od Panamskih dokumentov. Med lastniki teh računov je 130 ljudi, ki jih revija Forbes uvršča med milijarderje, in več kot 330 javnih uslužbencev v več kot 90 državah in ozemljih.