Nato se je v svoji zgodovini vztrajno širil na vzhod. Foto: Reuters
Nato se je v svoji zgodovini vztrajno širil na vzhod. Foto: Reuters

Zaznamujejo jo klici k večjim vojaškim izdatkom v obrambi pred ruskimi imperialističnimi grožnjami. Širitev zveze Nato na vzhod je Rusija ves čas videla kot grožnjo svoji varnosti.

Širitev Nata na vzhod ni premočrtna zgodba. Ameriška zgodovinarka Mary Elise Sarotte (avtorica knjige Not One Inch) je leta 2018 dosegla odprtje arhivov v Clintonovi predsedniški knjižnici. Odkrila je, da je tedanji ameriški predsednik v začetku 90. let nasprotoval med drugim vključitvi Poljske v Nato, ker ni želel nove hladnovojne razmejitvene črte in se je bal, da bo Ukrajina ostala sama.

"Skoraj sem padla s stola. Mislila sem si: ah, že takrat so vedeli, kako pomembna je Ukrajina," je Sarotte novembra lani povedala v hiši Willy Brandt v Berlinu.

Leta 1994 so Rusija, Ukrajina, Madžarska, Poljska, Češka in številne druge države Nata podpisale Partnerstvo za mir. Clintona pa je nato zlasti Poljska prepričala, da partnerstvo ni dovolj. Po Jelcinovem streljanju na lasten parlament in prvi čečenski vojni leta 1994 so se varnostne skrbi zaradi ruskih groženj okrepile. Leta 1999 se je zgodila širitev Nata, brez Ukrajine.

Poljska velja za najmočnejšo ameriško zaveznico na vzhodnem krilu Nata, za obrambne izdatke nameni skoraj štiri odstotke bruto domačega proizvoda. Njen predsednik Duda pred današnjim obiskom v Washingtonu poziva, naj članice za spodnjo mejo obrambnih izdatkov določijo tri, ne le dveh odstotkov BDP-ja.

Duda želi tudi povečanje števila ameriških vojakov na poljskih tleh.

Ni potrebe po več ameriških enotah na poljski meji, se je že odzval ameriški predsednik Biden.
Raziskovalka Nata Amelie Zima s pariškega inštituta za strateške raziskave IRSEM je za poljsko tiskovno agencijo dejala, da je poljska varnost za francoski okus preveč vezana na Združene države in da Poljska na drugi strani stori premalo za evropsko obrambno politiko.

Vsekakor pa je prevzela največje breme sprejema ukrajinskih beguncev. Članice zveze Nato Ukrajini pomagajo z dobavami orožja, poljski zunanji minister Sikorski je priznal, kar je bilo sicer že znano, da so Natove sile, večinoma v civilu, tudi prisotne na ukrajinskih tleh. Vojakov pa Nato v Ukrajino ne bo pošiljal.