Foto: EPA
Foto: EPA

Volilna kampanja v državi poteka že kakšno leto in je na obeh straneh izjemno ostra. Javnomnenjske ankete trenutno napovedujejo tesen izid. Vladajoča stranka, ki je danes organizirala konvencijo v Katovicah, sicer še vedno uživa največ podpore.

"Prihaja velika sprememba. To je znamenje ponovnega rojstva Poljske," je nepregledno množico v Varšavi, ki je mahala s poljskimi in evropskimi zastavami, nagovoril vodja največje opozicijske stranke Državljanska platforma Donald Tusk, nekdanji poljski premier in nekdanji predsednik Evropskega sveta.

Sorodna novica "Pred Poljsko so najpomembnejše volitve po koncu druge svetovne vojne"

Opozicija s shodom milijonov src, kot se imenuje današnja manifestacija, lovi zmago na prihajajočih volitvah. Podoben shod je potekal že konec pomladi. Vladna stranka Zakon in pravičnost, ki ji predseduje Jaroslaw Kaczynski, je pod geslom Varna Poljska organizirala svojo glamurozno konvencijo.

V javnomnenjskih anketah z 38 odstotki podpore vodi vladajoča stranka Zakon in pravičnost, vendar je vprašanje, ali bo do volitev podporo obdržala in ji bo uspelo sestaviti vlado. Skrajno desna Konfederacija namreč zavrača sodelovanje z njo. Tuskova stranka ima 30-odstotno podporo.

Vlada je pod velikim pritiskom, ki si ga je zadala tudi sama. V zadnjih tednih je poskrbela za vnovične prepire na diplomatskem parketu, ko je prepovedala uvoz ukrajinskih žit in napovedala, da Ukrajini ne bo več dobavljala orožja, nato se je izkazalo, da ima v mislih pošiljke sveže kupljene vojaške opreme. Še bolj pa vlado pretresa škandal z vizumi. Do srede mora vlada Evropski komisiji natančno pojasniti, kako so predstavniki poljskih konzularnih služb v zameno za podkupnine izdali menda 250 tisoč delovnih vizumov za državljane afriških in azijskih držav.

O tem bo razpravljal tudi Evropski parlament. V preteklem tednu je javnost postala pozorna tudi na morebitno namero vlade, da rojakom v tujini ne omogoči glasovanja po pošti, pač pa le na volilnih mestih. Znano je namreč, da zdomci in izseljenci v veliki večini ne podpirajo trenutne vlade.

Foto: EPA
Foto: EPA