Največja množica protestnikov se je zbrala v Parizu. Foto: Reuters
Največja množica protestnikov se je zbrala v Parizu. Foto: Reuters

Številne stavke v javnem prometu, proizvodnji elektrike, rafinerijah, šolstvu in še nekaterih drugih delih javnega sektorja občutno ovirajo današnje življenje v Franciji, kar seveda ni naletelo na dober odziv pri vseh Francozih. Vendar pa velika večina državljanov, ki se spopadajo tudi z visokimi cenami življenjskih potrebščin, podpira proteste proti osovraženi pokojninski reformi.

Predsednik Emmanuel Macron kljub protestom še naprej brani pokojninsko reformo, ker meni, da je nujna in pravična do vseh. Vlada sicer poudarja, da če ne bodo izvedli reforme, pokojninski sistem ne bo več dolgo zdržal.

Napovedana pokojninska reforma predvideva postopen dvig starostne meje za upokojitev z 62 na 64 let do leta 2030, in sicer vsako leto po tri mesece. Poleg tega naj bi bilo po letu 2027 treba delati 43 let za pridobitev polne pokojnine.

Čeprav je Macron ponudil tudi bombonček v obliki minimalne polne pokojnine 1200 evrov, to ljudi ni prepričalo. Sindikati trdijo, da bi cilje lahko dosegli tudi brez reforme, z obdavčenjem bogatašev in višjimi prispevki delodajalcev.

Stavka proti pokojninski reformi ohromila Francijo