Javni promet je zaradi stavke obstal. Foto: Reuters
Javni promet je zaradi stavke obstal. Foto: Reuters

"Zdaj se je vlada znašla pred zidom. Vsi vedo, da bo dvig upokojitvene starosti koristil le delodajalcem in bogatim," so v skupni izjavi zapisali sindikati in že napovedali nov stavkovni dan, ki bo potekal 31. januarja. Po ocenah notranjega ministrstva se je na ulicah francoskih mest zbralo približno 1,1 milijona protestnikov.

Zaradi stavke so bile motnje v železniškem in letalskem prometu, večina šol je bila zaprtih, ustavljeno je bilo delo na rafinerijah in zmanjšana proizvodnja električne energije.

Številni starši so ostali doma, da so skrbeli za otroke, saj naj bi se stavki po ocenah sindikatov pridružilo približno 70 odstotkov osnovnošolskih učiteljev.

V zgodnjih jutranjih urah so stavkajoči v državnem energetskem podjetju EDF znižali proizvodnjo elektrike. "Uporabniki ne bodo čutili nobenih posledic zaradi redukcij," so ob tem zagotovili v sindikatu CGT.

Stavkali so tudi novinarji

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stavki so se pridružili tudi na javnih radijih Franceinfo in France. Novice so danes zamenjali z glasbo, na televizijskem programu France 2 pa predvajajo le ponovitve. Vodja sindikata CGT Philippe Martinez je za televizijsko hišo Public Senat povedal, da je načrtovana pokojninska reforma združila vse, ki so nezadovoljni z vlado. "Dejstvo, da so delavci enotni, kaže, da je problematika zelo resna," Martineza povzema AFP.

V Parizu je policija uporabila solzivec proti zamaskiranim posameznikom, policija je prijela približno 20 ljudi.

Macron: Reforma je ključnega pomena

Vsesplošna stavka in protesti so velik preizkus za predsednika Emmanuela Macrona, ki si je celovito reformo pokojninskega sistema zastavil kot ključen del svoje reformistične agende.

Stavka je preizkus tudi za sindikate, ki v Franciji niso več tako vplivni kot nekoč, zdaj pa upajo, da jim bo nasprotovanje spremembam pokojninskega sistema dalo nov zagon in se prelevilo v splošno civilnodružbeno gibanje, ki ji bo uspelo prisiliti vlado v opustitev reforme.

"Inflacija, delovne razmere, pokojnine ... Siti smo vsega tega in zato menimo, da se nam bodo številni pridružili," je dejala predstavnica sindikata CFE-CGC Simone Legendre.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so sindikalne organizacije takoj po predstavitvi reforme skupaj pozvale k mobilizaciji, kar se je zgodilo prvič po 12 letih. Takrat so starostno dobo za upokojitev dvignili s 60 na 62 let.

Tiskovni predstavnik vlade Oliver Veran je dejal, da je vlada pred stavko "mirna in odločna", ob tem pa pozval delavce, naj ne hromijo države. Vlada je sicer na ulice poslala približno 10.000 dodatnih policistov.

Zvišanje upokojitvene starosti za dve leti in podaljšanje vplačilne dobe bi po mnenju ministrstva za delo prineslo dodatnih 17,7 milijarde evrov pokojninskih prispevkov na leto, kar bi omogočilo, da bi sistem do leta 2027 dosegel rentabilnost. Sindikati po drugi strani trdijo, da obstajajo tudi drugi načini za zagotovitev vzdržnosti pokojninskega sistema.

Glede na javnomnenjske raziskave velika večina Francozov nasprotuje reformi, pri čemer dodatno jezo povzročajo še vse višji življenjski stroški.

V času stavke se pričakuje močno moten javni promet, saj bo med drugim vozilo znatno manj hitrih vlakov in skoraj nobeden krajevni. Ker je udeležbo v stavki napovedalo kar sedem od desetih učiteljev, bo okrnjen tudi pouk v šolah.

Edvard Kovač o francoskem načrtu pokojninske reforme