Premierka Borne napoveduje uravnotežen pokojninski sistem. Foto: EPA
Premierka Borne napoveduje uravnotežen pokojninski sistem. Foto: EPA

Glede na vladni predlog bi se upokojitvena starost v Franciji postopoma poviševala za tri mesece na leto, kar bi se začelo letos septembra. Leta 2027 bi bila ta starost tako 63 let in tri mesece, leta 2030 pa končnih 64 let.

Od leta 2027 bi bila za prejem polne pokojnine potrebna 43-letna delovna doba.

Glede na javnomnenjske raziskave reformi nasprotujejo štiri petine prebivalcev, ki imajo že vse višje življenjske stroške.

"Dobro se zavedam, da spremembe našega pokojninskega sistema vzbujajo skrbi med Francozi," je dejala premierka, ki napoveduje, da bo vlada ljudi prepričevala o nujnosti reforme. Vlada predlaga "projekt uravnoteženja našega pokojninskega sistema, projekt, ki je pošten," je dejala.

Brez ukrepanja se bo pokojninski sistem zrušil pod težo primanjkljaja, je opozorila premierka.
"Neodgovorno bi bilo dopustiti, da se primanjkljaji še naprej povečujejo. To bi neizogibno vodilo v obsežna zvišanja davkov in znižanja pokojnin," je dejala.

Premierka je še rekla, da morajo "sprejeti realnost in poiskati rešitve za ohranitev našega socialnega modela". Poudarila je, da so sosednje države v preteklih letih že povišale upokojitveno starost.

Celovita reforma pokojninskega sistema je bila ključen del Macronove reformistične agende, ko je postal predsednik leta 2017. A leta 2020 je reformo postavil na stranski tir, saj se je vlada spoprijemala s pandemijo covida-19. Reuters piše, da drugi poskus ne bo nič lažji.

Vodje francoskih sindikatov se bodo sestali in razpravljali o odzivu s protesti in stavkami.
Macron in Borne bosta za sprejem reforme v parlamentu potrebovala absolutno večino, ki pa je nimata. Za sprejem bosta potrebovala podporo Republikancev, ki pa glede tega vprašanja niso enotni.

Zaradi reforme so Francozi že stavkali. Zadnjo večjo stavko so izvedli septembra lani. Vendar pa možnosti, da bi vlada načrte omilila, po ocenah analitikov ni veliko.