Protestniki napovedujejo, da bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo o razveljavitvi referenduma. Foto: Reuters
Protestniki napovedujejo, da bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo o razveljavitvi referenduma. Foto: Reuters

V središču Moskve in Sankt Peterburga se je v sredo zvečer zbralo okoli dva tisoč ljudi, ki so od vrhovnega sodišča zahtevali, naj razveljavi izide referenduma o spremembah ustave, ki so jih ruski volivci potrdili na začetku meseca. Protestniki se ne strinjajo z izničenjem mandatov predsednika Vladimirja Putina, ki bo lahko za najvišji položaj v državi kandidiral še dvakrat. Policija je v Moskvi priprla več kot 130 ljudi.

Na protestnem shodu v središču Moskve, ki so ga organizatorji poimenovali Ne večnemu Putinu, so protestniki vzklikali: "Rusija brez Putina! Rusija brez Putina!"

Pritožbo bodo vložili na vrhovno sodišče

Udeleženci shoda so podpisovali peticijo, s katero od vrhovnega sodišča zahtevajo, naj razveljavi izide julijskega referenduma o spremembah ustave. Volivci so odločali o svežnju kar 206 popravkov, med katerimi je najpomembnejše dopolnilo o številu predsedniških mandatov. Ta bosta dva, kljub temu pa bo Putin na oblasti lahko ostal do leta 2036, ko bo star 84 let.

V Rusiji protesti proti spremembam ustave

"Na vrhovno sodišče bomo vložili zahtevo za razveljavitev referenduma, izpeljanega 1. julija," je dejal neki protestnik. Spet drugi dodaja, da je zaradi dogodkov v Rusiji "besen". "Jezi me, da si Putin že 20 let prisvaja oblast. Jezi me slaba življenjska raven, jezi me pomanjkanje demokracije," je dejal.

Protesti tudi v Sankt Peterburgu

Kakšnih tisoč ljudi je svoje nestrinjanje s sprejetimi ustavnimi spremembami izrazilo tudi na shodu v Sankt Peterburgu. "V Rusiji bi morali zamenjati vlado in predsednika, ne ustave. Vladimir Putin si je zagotovil oblast do leta 2036," je dejal udeleženec protestov.