Ruski predsednik Vladimir Putin državo kot predsednik ali premier de facto vodi že dve desetletji, zdaj pa si lahko obeta vladanje do leta 2036. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin državo kot predsednik ali premier de facto vodi že dve desetletji, zdaj pa si lahko obeta vladanje do leta 2036. Foto: Reuters

Za spremembe je po navedbah ruske volilne komisije glasovalo 77,92 odstotka volivcev.

Kot je še sporočila komisija, je bila udeležba na referendumu, ki je trajal teden dni, okoli 65-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Daleč največ volivcev, več kot polovica, se je na volišča odpravilo v sredo, na sklepni dan referenduma, ki je sicer potekal od prejšnjega četrtka.

Referendum bi moral potekati že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil. Predčasno glasovanje na referendumu se je začelo dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, sreda kot glavni dan pa je bil tudi dela prost dan.

Rusija: Volivci potrdili spremembe ustave, ki jih je predlagal Putin

Kremelj: Izid referenduma triumf in temelj za boljšo prihodnost
Putin je v torek državljane pozval, naj podprejo ustavne spremembe, da bi zagotovili stabilnost, varnost in blaginjo države. V četrtek pa so se na izide odzvali z besedami, da jih "vsekakor razumejo kot triumf" in da je bilo glasovanje "referendum o zaupanju" predsedniku. "Zdaj ko so Rusi tako prepričljivo podprli spremembe ustave, bo vse to postalo temelj za boljšo prihodnost naše države," je še dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin: Potrebujemo stabilnost in čas, da okrepimo državo
Putin se je v prvem odzivu zahvalil državljanom. "Hvala lepa za vašo podporo in zaupanje," je dejal v televizijskem nagovoru. Opozoril je, da so še vedno v procesu oblikovanja moderne Rusije. "Zelo malo časa je minilo od razpada Sovjetske zveze," je povedal. "Potrebujemo mednarodno stabilnost in čas, da okrepimo državo in njene institucije," je dodal.

Organizacija Golos: Referendum napad na suverenost ruskega naroda
Organizacija za spremljanje volitev Golos pa je medtem sporočila, da je prejela več kot 2100 pritožb zaradi domnevnih volilnih kršitev. Med njimi so tudi poročila o tem, da so vodilni svoje zaposlene prisilili v glasovanje. Referendum so v Golosu označili kot najhujši doslej z vidika kršitev, ki se bo v zgodovino zapisal kot napad na suverenost ruskega naroda.

Navalni: Izidi so laž
Opozicijski politik Aleksej Navalni je medtem v sredo zvečer objavljene delne izide glasovanja označil za "ogromno laž", ki ne odraža realnosti. "Izidi, ki so jih objavili, so laž, ki nima nič skupnega z mnenjem ruskih državljanov," je dejal Navalni.

ZDA in Evropska unija zaskrbljene zaradi domnevnih nepravilnosti
Zaskrbljenost so izrazili tudi na ameriškem zunanje ministrstvu. Kot je dejala tiskovna predstavnica Morga Ortagus, je Washington zaskrbljen zaradi poskusov ruske vlade, da manipulira z volitvami. EU je Rusijo danes pozval k preiskavi domnevnih nepravilnosti, vključno s siljenjem volivcev, dvojnim glasovanjem, kršitvami tajnosti glasovanja in policijskim nasiljem nad novinarji na voliščih. "Pričakujemo, da bodo ta poročila pravočasno preiskana, saj gre za resne očitke," je povedal tiskovni predstavnik EU-ja Peter Stano.

Vodja ruske volilne komisije Ela Pamfilova je vse kritike že zavrnila in v izjavi na televiziji vztrajala, da "ni nobenega dvoma", da je bilo glasovanje "veljavno in legitimno".

Dolgoletni ruski voditelj Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, saj da bodo dopolnila z referendumom dobila legitimnost.

Državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški.

Krepitev zakonodajne veje oblasti, prepoved gejevskih porok, vera v Boga
Ustavne spremembe predvidevajo okrepitev pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v Boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.

Putin bo lahko kandidiral še dvakrat
A ključno je, da bo lahko Putin po njihovi zaslugi za predsednika države kandidiral še dvakrat, s čimer bo na oblasti – če bo seveda obakrat zmagal – ostal še 16 let. 67-letnik Rusijo kot predsednik ali premier sicer vodi že dve desetletji in je po Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem.

Eden izmed amandmajev poleg tega določa, da mora kandidat na predsedniških volitvah v državi živeti preteklih 25 let, kar onemogoča kandidaturo prepoznavnima obrazoma ruske opozicije Navalnemu in Mihailu Hodorkovskemu.