Maia Sandu. Foto: Reuters
Maia Sandu. Foto: Reuters

Moldavija je ta teden ruski regionalni delegaciji prepovedala prihod v polavtonomno prorusko regijo Gagauzija, kjer bodo v nedeljo izvolili vodjo regionalne vlade.

Delegacijo je vodil Rustam Minikanov, guverner ruske pokrajine Tatarstan, ki je izrazil obžalovanje, ker so mu prepovedali vstop v glavno moldavsko mesto Kišinjev.

"Opažamo odkrito vmešavanje, bil je na poti v Gaugazio, da bi podprl enega od kandidatov na volitvah," je dejala predsednica Sandu. "Žal so številni kandidati tam agenti Rusije, ne pa politiki, ki želijo delati v dobro prebivalcev Gaugazije," je še dejala.

Moskva medtem zanika vmešavanje v moldavske zadeve.

Rusija je v torek sporočila, da bo izgnala moldavskega diplomata kot povračilni ukrep za izgon ruskega diplomata iz Moskve prejšnji teden.

Moldavija, majhna nekdanja sovjetska republika, ki je lani zaprosila za članstvo v Evropski uniji, Rusijo obtožuje, da jo skuša destabilizirati. Moskva obtožbe zanika.

Sandu je dejala, da Rusija ne spoštuje in nikoli ni spoštovala suverenosti in neodvisnosti Moldavije, zdaj pa želi ovirati približevanje Moldavije EU-ju in povzročiti kaos, tudi s financiranjem protivladnih protestov.