Vladimir Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA

Odlok je Moskva sprejela v skladu s svojo takratno zunanjo politiko, ki je predvidevala tesnejše odnose z Evropsko unijo in ZDA.

Rusijo je zavezoval, da bo rešitve za določitev posebnega statusa Pridnestrja iskala "na podlagi spoštovanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in nevtralnega statusa Republike Moldavije".

Odločitev o razveljavitvi odloka so objavili na spletni strani Kremlja, v njej pa je navedeno, da so jo sprejeli zaradi "zagotavljanja nacionalnih interesov Rusije v povezavi z globokimi spremembami v mednarodnih odnosih".

Pridnestrje, v katerem živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, se je od Moldavije odcepilo leta 1990 iz bojazni, da bi se po razpadu Sovjetske zveze Moldavija priključila Romuniji. V vojni z moldavskimi silami so nato separatisti s pomočjo Rusije zmagali in leta 1992 razglasili Pridnestrsko republiko, ki pa jo priznava samo Rusija. Odtlej na območju, kjer so še vedno ruske enote, kot navaja portal Euroactiv, ni bilo skoraj nobenega nasilja.

Preklic odloka je bil sicer le eden v vrsti torkovih ukrepov Putina. Nekatere je objavil v svojem letnem govoru o stanju v državi.

Moldavija in Rusija naj bi vzajemno spoštovali celovitost

Predsednik moldavske skupne nadzorne komisije na varnostnem območju okoli Pridnestrja Alexandru Flenchea je za televizijo Publika-TV dejal, da preklic odloka ne pomeni, da Putin opušča pojem moldavske suverenosti. Dejal je, da je odlok "politični dokument v okviru izvajanja ruske zunanje politike".

Poudaril je, da imata "Moldavija in Rusija osnovni politični sporazum, ki določa vzajemno spoštovanje ozemeljske celovitosti držav".

Moldavsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo preklic odloka podrobno preučili.

Napeti odnosi v času vojne v Ukrajini

Med vojno v sosednji Ukrajini so odnosi med Rusijo in Moldavijo, ki ima od junija lani status kandidatke za članstvo v EU-ju, zelo napeti. Obstajajo tudi bojazni, da bi bila lahko država po Ukrajini druga tarča ruskega napada. Kremelj obtožuje Kišinjev protiruske politike, moldavska predsednica Maia Sandu pa je pred dnevi Rusijo obtožila načrtovanja državnega udara v Moldaviji.

Moldavija, ena najrevnejših evropskih držav, ki leži med Romunijo in Ukrajino, ob EU-ju uživa tudi močno podporo ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden se je v torek med obiskom v Varšavi srečal tudi z moldavsko predsednico Sandu in potrdil ameriško podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Moldavije, so sporočili iz Bele hiše.